Имаме пилоти за медицинските хеликоптери. Няма да дойдат накуп 6 вертолета, а поетапно. Идеята да се повишат нашите способности, а не да се търси тяхното намаляване или съкращаване. Това заяви директорът на Държавния авиационен оператор ген.-майор Златко Златев, пред БиТиВи.

Той обясни, че има проект за медицински хеликоптер в процес на обществено обсъждане, който трябва да приключи до края на януари месец. Съгласно процедурата, която започна Министерство на здравеопазването, първият хеликоптер би трябвало да дойде в края на 2023 г., но ще е на по-късен етап, защото ще има забавяне. След това периодично по два вертолета трябва да идватт, за да станат общо 6, обясни Златев.

Планирани са 6 бази за медицинските хеликоптери, като ще бъдат те концентрирани в граждански и военни летища.

ПСС готова да лети, хеликоптерите обаче ги няма

ПСС готова да лети, хеликоптерите обаче ги няма

Държавата да определи какво иска, апелират от Планинската спасителна служба

Медицинските хеликоптери ще бъдат използвани основно за операции по търсене и спасяване по въздуха на Планинската спасителна служба и ще бъдат безплатни за българските граждани. Не се предвижда специално обучение за ПСС. Във вертолетите ще има също по двама пилоти и двама медицински специалисти.

Хеликоптерите ще бъдат втора употреба, като ще има опция и за обучение на пилотите, които ще ги управляват.

Припомняме, на 28 ноември стана ясно, че е прекратена обществената поръчка за медицински хеликоптери, тъй като е подадена само една оферта в процедурата, която надвишава заложения финансовия ресурс. В предложената оферта на компанията Leonardo S. p. A. се посочва цена на изпълнение на поръчката в размер на 123 363 956 лева без ДДС, докато поставеното от възложителя условие е да не се надвишава 102 589 827. 80 лева без ДДС финансов ресурс.

Забавянето на поръчката за медицински хеликоптери ще се наваксва

Забавянето на поръчката за медицински хеликоптери ще се наваксва

Целта на МЗ била промяна на параметрите за прозрачност

Потенциалните кандидати имаха възможност да подават офертите си за участие в поръчката до 1 септември 2022 г., чрез платформата ЦАИС.

След прекратяването на обществената поръчка от Министерство на здравеопазването създадоха поредната работна група, която да преразгледа обществената поръчка и нейните параметри, като обещаха прозрачност. Също така увериха, че няма да има сериозно забавяне, което да провали закупуването, тъй като дейностите са включени и в Плана за възстановяване и развитие.