В Планинската спасителна служба към БЧК продължават да очакват с нетърпение медицинските хеликоптери, усещат липсата им, както и липсата изобщо на система за спасяване по въздух.

Планинската служба има капацитет да окаже всякаква помощ, като разполагат със съоръжения и кадри, които могат да участват в спасяване по въздух с медицински хеликоптери, увери директорът на Планинската спасителна служба (ПСС) към БЧК Емил Нешев. Такива хеликоптери обаче все още няма, а и миналата седмица стана ясно, че проектът за закупуването им отново се отлага.

По думите му държавата трябва да определи какво иска, какво трябва да се постигне, да се разпределят задачите и да се развият, каза още Нешев.

Оттеглянето на COVID-19 - завръщане на туристите и инцидентите в планините

Оттеглянето на COVID-19 - завръщане на туристите и инцидентите в планините

Планинската спасителна служба настоява да бъде приет Закон за доброволчество

Припомняме, на 28 ноември стана ясно, че е прекратена обществената поръчка на медицински хеликоптери, тъй като е подадена само една оферта в процедурата, която надвишава заложения финансовия ресурс. В предложената оферта на компанията Leonardo S. p. A. се посочва цена на изпълнение на поръчката в размер на 123 363 956 лева без ДДС, докато поставеното от възложителя условие е да не се надвишава 102 589 827. 80 лева без ДДС финансов ресурс.

Потенциалните кандидати имаха възможност да подават офертите си за участие в поръчката до 1 септември 2022 г., чрез платформата ЦАИС.

След прекратяването на обществената поръчка от Министерство на здравеопазването създадоха поредната работна група, която да преразгледа обществената поръчка и нейните параметри, като обещаха прозрачност. Също така увериха, че няма да има сериозно забавяне, което да провали закупуването, тъй като дейностите са включени и в Плана за възстановяване и развитие.

Забавянето на поръчката за медицински хеликоптери ще се наваксва

Забавянето на поръчката за медицински хеликоптери ще се наваксва

Целта на МЗ била промяна на параметрите за прозрачност