Параметрите на решението на Надзора на Касата са в пъти по-добри от параметрите на рамковия договор миналата година. Не виждам ползата за лекарското съсловие от преразглеждане на този документ. Това каза здравният министър Петър Москов след заседание на Министерски съвет.

Припомняме, Българският лекарски съюз (БЛС) атакува в съда „служебния рамков договор”, предложен от Надзорния съвет на НЗОК, в случай че той влезе в сила от 1-ви април.

„Може би малко съжалявам за това, че не съм в опозиция, защото опозицията може би има свободата за това да не се придържа към фактите. Съжалявам, че част от опозицията активно използва това си право напоследък и в случаите с шефа на ДАИ, и в случаите с Фонда за лечение на деца. Това, че аз, Ивайло Московски не можем да излезем пред вас и да разкажем всичко, което съответно специализираните органи са предприели, не е причина да се спекулира. Ако искаме реално контрол, реално антикорупционно действие по върховете на държавата трябва да сме съпричастни в този процес. Нямах абсолютно никакъв изход, освен да го сменя същия ден, след като спрямо него беше повдигнато обвинение за организирана престъпна група. Моята задача беше да гарантираме работата на фонда”, заяви Петър Москов по повод набързо уволнения шеф на Фонда за лечение на деца в чужбина.

Той каза още, че затова новият директор е бил назначен максимално бързо и още на следващия ден е било проведено заседание на Обществения съвет на фонда и са били разгледани документите на още 15 деца.

Това е процес, който не може и не бива да спира и това е моят ангажимент като министър на здравеопазването”, заяви министър Москов.

Относно контрола върху фонда, Москов заяви, че Министерство на здравеопазването не може да упражнява никакъв контрол върху дейността на Обществения съвет на фонда.

„Има доклад на Инспектората на министерството, който е пратен преди три месеца в прокуратурата. Дали това е част от причините прокуратурата и ГДБОП да провеждат тези действия, аз не мога да кажа, не мога и да коментирам дори и да знам”, заяви здравният министър Москов.