Мислех да не обръщам внимание на цялата помия, заяви в студиото на bTV бившият здравен министър Петър Москов. След реформаторите идват реставраторите - да реставрират параметрите на системата, каквато я заварихме преди години. Вярвам, че това усилие няма да е успешно, каза Москов.

Две поколения не са ваксинирани, алармира Илко Семерджиев

Две поколения не са ваксинирани, алармира Илко Семерджиев

Над 3 500 са чакащите пациенти в централизирана листа, заяви здравният министър

Така той отговори на определението на сегашния здравен министър Илко Семерджиев, според когото реформата в здравеопазването по времето на Москов била гръмко наименование на неудачни решения, които се отразиха на здравето на хората. "Електронна здравна карта може да удостовери медицинското лечение, пръстът ви не може да удостовери нищо", каза Семерджиев по повод въвеждането на пръстовия идентификатор в края на мандата на неговия предшественик Петър Москов.

Електронния търг за лекарствата завеща Москов на наследника си
Обновена

Електронния търг за лекарствата завеща Москов на наследника си

Очакват ВАС да се произнесе по жалбата на фармацевтите за рекордната поръчка

В отговор Москов попита на кого може да пречи пръстовият идентификатор и сам си отговори: "на този, който генерира финансов ресурс без пациента. Пръстовият идентификатор е ключ към системата. Той гарантира, че сте там и сте съгласен Касата да плати за Вас".

Москов отрече, че въвеждането на пръстовия идентификатор не е спестил пари. Заявките на болниците са намалели с 10 млн. лева, каза здравният министър в кабинета "Борисов-2".

Служебното правителство панически разграждало направеното от Москов

Служебното правителство панически разграждало направеното от Москов

В това е убеден бившият здравен министър

Москов отрече и думите на уволнения от него зам.-шеф на НЗОК Димитър Петров, че той като здравен министър е издавал устни разпореждания по телефона и гръмко отчетените резултати за лекарствата не кореспондират с истината и че има умишлено увеличаване на сумата, която фармацевтичните компании правят за лекарства.

Проверяват обявена в последния момент обществена поръчка за ваксини

Проверяват обявена в последния момент обществена поръчка за ваксини

Здравният министър Илко Семерджиев иска внимателно да се проучи

На въпрос: "Нареждал ли сте устно на хора от Здравната каса какво да правят?", Москов каза, че през 2015 г. Петров трябвало да подготви методика как фармацевтичните компании да правят отстъпки за Касата. Той бил постигнал 16-17 млн. отстъпки от фирмите, а след него Кръстева получила от фирмите 30 млн. повече.

Москов оставил тотален хаос в здравно министерство
Обновена

Москов оставил тотален хаос в здравно министерство

Показват анализите на служебния министър Илко Семерджиев

Бившият здравен министър отрече и твърдението на уволнения от него и възстановен директор на болницата "Св. Иван Рилски" Дечо Дечев, че част от турските ваксини, за които сега има образувано дело, са били доста опасни.

Четвърти обвиняем за турските ваксини

Четвърти обвиняем за турските ваксини

Софийска градска прокуратура повдигна обвинение на д-р Юлиана Ценкова

Дечо Дечев директор на болница Св. Иван Рилски - Има 2 вида турски ваксини. Едните са 100 хил. броя. Ползвани са за деца между 0 и 1 година. Другата - спря благодарение на прокуратурата, каза Дечев. "В тази ваксина количеството отровно вещество живак превишава 2 хил. % от максимално разрешеното. Това се готвеше да се приложи върху десетки хил. български деца от Москов и премиера, който го покриваше", заяви Дечев.

Москов отрече твърденията с мотива, че подобна ваксина била ползвана до 2000-та година. "Това е лъжа, в СЗО не знаят какво има във ваксината, а Дечев знае", каза Москов. Той отрече и твърдението на сегашния министър Семерджиев, че били унищожени имунизационните календари на 2 поколения деца. "Това звучи страшно, аз съм демон, това е идеята", каза Москов.

Той показа документ от март 2014 година за фирма, която има готовност да доставя по 280 хил. ваксини, достатъчно за имунизационния календар, но не било направено нищо от неговите предшественици на поста.

"Разпънаха ви на кръст, господин Москов", заяви водещият в началото на разговора. "Това в исторически план би трябвало да е добро сравнение", каза Москов в отговор.