До 5,8 млн. евро може да получи страната ни по Програма "Подобряване на устойчивостта на Националната програма по туберкулоза", ако парламентът ратифицира подписаните през октомври м. г. Рамково споразумение между Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария и Република България. Това предложиха на днешното заседание на правителството.

Съгласно Потвърждението страната ни ще получи средства в размер до 5 822 822 евро, считано от м. октомври 2015 г. до м. октомври 2018 г.

Основната цел на Програмата е да се осигури ранна диагностика на случаите с резистентна туберкулоза и ранно стартиране на лечението, особено сред пациентите от най-уязвимите групи със специфичен фокус сред ромската общност.

Чрез безвъзмездната помощ за следващите три години дейностите ще се фокусират върху подобряване на контрола на туберкулозата в България, прилагане на подходи, ориентирани към пациента по отношение на лечението, грижите и превенцията; осигуряване на активно откриване на случаите с туберкулоза с подкрепата на екипи от сътрудници на терен към неправителствени организации; подобряване на придържането към терапията на болните от туберкулоза.

Основните целеви групи на Програмата са пациентите с туберкулоза и техните контактни лица; лица от ромска общност; лица, лишени от свобода; деца в риск, бездомни; лица с наркотична и алкохолна зависимост; хора, живеещи с ХИВ/СПИН; пациенти с диабет; бежанци и мигранти.

В изпълнение на дейностите по Програмата за тригодишния период на изпълнение се очаква заболеваемостта от туберкулоза (на 100 000 души население) да бъде намалена на 22,5 през 2018 година.