Предполагам, че не сте чули нито един медик с изказване за разхлабване на мерките. С тази реплика проф. Венцислав Мутафчийски отговори на въпрос за ситуацията у нас в студиото на БиТиВи. По думите му колкото повече места се разпускат, толкова опасността от разпространение се увеличава, а британският вариант на коронавируса вече е доказано у нас.

Мнението на лекарите е сигурно и то е едно, а балансът между здравни и икономически мерки Мутафчийски оставя на политиците, най-малкото и защото Националният оперативен щаб не разполага със съответните правомощия. Мерките у нас не са и никога не са били толкова стриктни и всеобахватни, но Венцислав Мутафчийски посочи, че са били налучкани правилните точки или места - училищата, моловете и заведенията. Реално въведените мерки са изпълнявали 65% от скалата на Оксфорд.

Асен Балтов очаква трета вълна на коронавирус

Асен Балтов очаква трета вълна на коронавирус

Това се случва вече в Европа

"В момента страната ни е в прекрасна кондиция, заедно с още три страни от Европа сме в оранжевата зона и не знам защо толкова искаме да излезем от там", посочи Мутафчийски и предупреди, че няма как да ни подмине една вълна поредна на коронавирусната инфекция. Той е сигурен, че ни предстои трета вълна.

Личното мнение на генерал Мутафчийски е, че заведенията не трябва да бъдат отваряни. Той отново повтори тезата си, позовавайки се и на тексаската скала, че баровете и нощните заведения са на върха на скалата по риск от заразяване, фитнесите също били много опасно нещо, следвани от хипермаркетите.

Какво ли ще поискат още срещу разума, диви се Ангелов на протеста

Какво ли ще поискат още срещу разума, диви се Ангелов на протеста

Няма да се уморя да се боря за живота и здравето на хората

По темата за новите варианти на вируса Венцислав Мутафчийски заяви, че със сигурност вече британският щам е у нас. "Колкото повече този вирус циркулира в човешката популация, толкова повече ще се изменя. Затова и целта е бърза ваксинация, защото с разпространението и изменението му бъдещето става още по-неизвестно."

Между 30 и 70% британският вариант е по-заразен, макар и да няма доказателства, че е по-смъртоносен. "Но дори и несмъртоносни или слабосмъртоносни, когато едни вируси доведат до преизтощаване на здравната система, те стават смъртоносни с опасността да не се получи адекватна здравна грижа.

Като пример Мутафчийски даде Великобритания, където в момента е два пъти по-голяма заетостта на болничните легла в сравнение с първата вълна. Новият вариант на вируса накарал великобританските експерти да променят и дефиницията за безопасна дистанция на 2 метра, както и за време на контакт - не повече от 15 минути в затворено пространство, включително с отчитане на кумулирано време, обясни председателят на НОЩ.

Задължителността на маските, въведена със заповедта на здравния министър от вчера, се дължи на това, че нито шаловете, нито шлемовете могат да изиграят ролята на маските.

Кунчев: Преживяното през ноември ще ни се стори приказка, ако не се ваксинираме

Кунчев: Преживяното през ноември ще ни се стори приказка, ако не се ваксинираме

Здравният инспектор агитира учителите в Бояджик да си поставят ваксина

Иначе проф. Венцислав Мутафчийски отново коментира ваксините и направените поръчки, като увери, че със сигурност ще разполагаме с 1.55% от сключените договори - това е нашият дял при разпределение на ваксините в Европа спрямо популацията ни. Първите доставки са по-малки, с месеците се увеличават.

Със сигурност и независимо от процента сигурност от заразяване, който се дава от производителя, ваксината предпазва от тежко изкарване на заразата, което от изключителна важност, настоя Венцислав Мутафчийски. Същото е положението и с грипните ваксини.

Реално планът е за огромни количества ваксини - около 12 милиона, но в различни тримесечия и не може да се правят изчисления с години напред за срок на завършване на ваксинацията на база първите количества, обясни Мутафчийски. Ваксинацията е процес, който трябва да тече през цялата година.

На въпрос за руската ваксина шефът на ВМА заяви, че за тази ваксина се знае все още твърде малко, тя не е минала на одобрение през Европейската агенция по лекарствата. Знаем, че е хитро измислена, но все още нямаме резултати и документи.

"Колко още ваксини трябва да вземем - за делник, за празник и за рожден ден...", попита Мутафчийски в отговор на критиките, че България е на последно място по ваксинация в Европа.

анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?

Виж резултати

При първа възможност 43.2%

Не, страх ме е 8.9%

Ще изчакам да мине време 27.6%

Само с руската ваксина 12.4%

Няма такъв вирус 7.8%