Пандемията от коронавирус нагледно показва какъв би бил животът ни, ако нямаше ваксини. Това заяви началникът на Военномедицинска академия генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски пред военнослужещите от 61-ва Стрямска механизирана бригада, съобщиха във Фейсбук от ВМА.

Той подчерта, че ваксините са безопасен и доказано ефективен инструмент за контрол на инфекциозните болести.

Медикът изтъкна историята на ваксините до момента и напомни, че днес разполагаме с повече от 20 ваксини, които ни предпазват от животозастрашаващи инфекции и допринасят за спасяване на човешки животи.

Проф. Ива Христова: Защитата от коронавирус идва седмица след втората доза ваксина

Проф. Ива Христова: Защитата от коронавирус идва седмица след втората доза ваксина

Мутациите на вируса са 11, но 9 от тях са в протеина на шипчетата

Мутафчийски обясни, че качествената ваксина създава очаквания имунен отговор и осигурява дълготрайна имунна защита.

По негови думи поради бързото разпространение на коронавируса, високата смъртност от него и липсата на ефективна терапия, надеждата е била в бързото разработване на безопасни и ефикасни ваксини.

Шефът на ВМА бе категоричен, че науката и фармацията са направили истински пробив в създаването на ефективни ваксини и осигуряване на масовото им производство в невиждано кратки срокове.

Той посочи, че ваксините имат ефективност над 90-95 %, което надхвърля първоначалните очаквания, а създаденият имунитет е достатъчно продължителен. Страничните реакция са много редки и не надвишават тези при други ваксини, каза още проф. Мутафчийски. Той подчерта, че ваксините доказват своята безопасност при имунизирани вече милиони хора.

Над 50 000 ваксинирани досега, едва 45 положителни учители при над 22 000 теста

Над 50 000 ваксинирани досега, едва 45 положителни учители при над 22 000 теста

16 433 души са с приложени две дози от ваксината