Защитата от коронавирус идва след втората доза ваксина и седмица след това. Това заяви пред БНР проф. Ива Христова, заместник-директор на Националния център по заразни и паразитни болести в отговор на въпрос дали е нужно преди ваксинация човек да направи тест, защото може да бъде безсимптомен носител на вируса.

"Инкубационният период е 5-6 дни, така че за конкретния човек веднага може да се изчисли дали след ваксинацията се е заразил. В първите 2-3 седмици след първата доза никой не е защитен - имунитетът не е достатъчен да спре вируса. Много време трябва, за да се изработи достатъчно ниво на имунитет", обясни проф. Христова.

Пациенти искат Фонд за обезщетяване на пострадали от ваксини срещу COVID-19

Пациенти искат Фонд за обезщетяване на пострадали от ваксини срещу COVID-19

Той да е част от Националния план за ваксиниране

По думите й защитата идва след втората доза и седмица след това. След първата доза човек да смята, че вече няма нужда от маска и да се пази.

Векторните ваксини са ДНК, на аденовируса е включена ДНК, която ще стане на RNK и след това ще стане на белтък за повърхностните протеини. Такава е ваксината на "Астра Зенека", руската ваксина "Спутник" и други, които също чакат на опашката, поясни тя.

"Като цяло ваксината не дава никакви странични реакции. Казвам го, като човек, който се е ваксинирал и има поглед върху различни близки, приятели, които са с различни автоимунни заболявания, алергии и пр. При никой от тях няма реакция", обясни Христова.

По думите й производителите се застраховат с написаното: Не се прилага при хора, които имат алергия към някоя от съставките. Разумно е ако има активна алергия, активно автоимунно заболяване - да се изчака и да се направи защита на организма, т.е. лекуващият алерголог знае как да потисне една евентуална бъдеща алергична реакция, която най-вероятно няма да настъпи от ваксинирането.

Над 50 000 ваксинирани досега, едва 45 положителни учители при над 22 000 теста

Над 50 000 ваксинирани досега, едва 45 положителни учители при над 22 000 теста

16 433 души са с приложени две дози от ваксината

Но все пак хора, при които това е проблем, да бъде с т.нар. чадър. По отношение на автоимунните заболявания отново въпросът е дали е активно заболяването, за което се приемат някакви цитостатици или имуносупресиращи средства, които ще потиснат имунитета и няма да позволят да се изработи добър имунитет и срещу ваксината - това е проблемът, каза тя. Или заболяването не е активно, не се приемат никакви лекарства - тези хора, са напълно показани за ваксиниране.

В Националния център по заразни и паразитни болести се водят интензивни проучвания, свързани със секвениране на целия геном на вирусните щамове, които са внесени в страната. Изследванията продължават и в следващите дни ние ще сме свидетели на това как този брой нараства.

Мутациите на вируса са 11, но 9 от тях са в протеина на шипчетата. Част от тях засягат именно този участък, с който вирусът се свързва с нашите клетки. Мутациите там са такива, че всъщност се залавят доста по-успешно. Това води до много по-голям брой вируси, които да ни заразяват. Няма данни да протича по-тежко, или смъртността да е по-голяма. Проблемът тук е друг - когато се засегнат повече хора, ще има и по-голям брой с усложнения и по-голям брой-смъртни случаи.

Процентното съотношение е същото, от 50 до 70% по-добро разпространение, но това е в геометрична прогресия и много бързо нарастват броя на случаите. Но процентното съотношение на тежките случаи не е променено. Вирусът е същият, клиничните прояви са същите, обясни Христова.

Оксфорд тества каква е ефективността при смесване на ваксини срещу COVID-19

Оксфорд тества каква е ефективността при смесване на ваксини срещу COVID-19

Проучването е финансирано от британското правителство

При всички случаи имунитетът при естествено преболедуване ще бъде по-напрегнат и по-цялостен, защото при ваксиниране се използва само протеина на шипчетата в различни варианти, категорична е вирусоложката.

"Дали като информационна PНK, като ДНK, която да го кодира или като готов протеин. Това са различните варианти на ваксините, но така или иначе всички те използват основната част на вируса, срещу която се изработват антитела. Докато при разболяване ние имаме целия вирус и съответно антитела срещу всички части", каза Христова.

Тя признава, че при естественото разболяване има случаи на усложнения. Затова се прави и ваксината, защото това не е едно преболедуване, при което човек за 3-5-7 дни да се възстанови напълно.

Често остават сериозни и продължителни отклонения, в което е големия проблем. Тези отклонения са веднъж по линия на това, че се засягат малките съдове навсякъде, включително в мозъка, сърцето, белите дробове. Второ, белият дроб ако е засегнат от вируса, се променя неговата функционалност и тези хора са със задух много продължително време, обясни проф. Ива Христова.

Ваксиниран лекар от онкоболницата в Благоевград е с коронавирус

Ваксиниран лекар от онкоболницата в Благоевград е с коронавирус

Петима медици от тази болница са с Covid

Имунната памет са лимфоцити, които са се срещнали веднъж с вируса, или с неговата част при ваксиниране. Те пазят спомена за тази среща и за този конкретен антиген, с който са се срещнали. Нямаме данни колко точно колко продължителен ще бъде имунитетът. Фактът, че след тези 6-7 месеца изследванията продължават, той е достатъчно напрегнат - говори, че имунитетът ще бъде поне 1 година, обясни тя.

По думите на проф. Ива Христова дозите ваксини за България на "Пфаейзер" и "Модерна" са по 4.4 милиона, 4.5 са на "Астра Зенека". "В момента най-ефикасни с 95% на "Пфайзер", 94.5 - на "Модерна". Това е възможността да не се разболеем, или да прекараме вируса безкрайно леко.

Личните лекари искат медицинска информация за ваксините

Личните лекари искат медицинска информация за ваксините

Те нямат информация за особените групи хора

България е получила много повече дози отколкото ще се ваксинират - около 18 милиона. Ще има ваксини и за следващ етап след година, когато ще има необходимост от реваксинация.

Към момента 7 са основните кандидати, които чакат - за тях също има договорка, но ще разберем кои ще получат одобрение.