Ако таксата при личен лекар стане 5,10 лв. реално цената на един преглед ще набъбне до главоломните 9.00 лв. Ако някой ми покаже ветеринарна клиника, в която можеш да заведеш дребен гризач за преглед от 9.00 лв. нека да вдигне ръка.
С тези думи председателят на Софийската организация на общопрактикуващите лекари д-р Георги Миндов се обърна към колегите си джипита от столицата, събрали се за пореден път на протест пред сградата на НДК, по времето, когато вътре се провежда неформален съвет на министрите на здравеопазването.

Искането им е за намаляване на административната тежест и връщане на положението по отношение на таксата от преди 2012 г. Тогава потребителската такса бе обвързана с минималната работна заплата - 1%, но с постановление на МС това правило е отпаднало. В момента заплащаната такса от пациентите е в размер на 2,90 лв.

Лични лекари от 18 области протестират

Лични лекари от 18 области протестират

Общински и частни болници решават дали ще подкрепят колегите си

"Замразяването на тази такса води до демотивация и деквалификация, бърнаут синдром, амортизация на апаратурата и в крайна сметка всичко това води до риск за живота и здравето на пациента", заяви д-р Миндов.

Той отбеляза, че най-болезнена е темата с освободените от потребителска такса лица. По думите му в момента общопрактикуващите лекари изпълняват социалната политика на държавата.

"Ако някой за нещо е решил да освободи нашите пациенти от потребителска такса, да бъде така любезен да им я изплати", каза още Миндов.

Лични лекари продължават протестите си

Лични лекари продължават протестите си

Стачна готовност, ако не се изпълнят дадените обещания

Той бе категоричен, че постоянно се внушава на пациента, че всичко им е безплатно, неогранчено и безлимитно и когато един ден пациентът бъде поставен в ситуация да заплати дадена услуга - агресията се излива срещу лекарите.

В момента тече допитване между общопрактикуващите лекари в цялата страна. Ако не им се обърне внимание, те се заканват да протестират на национално ниво.

"Общопрактикуващият лекар е превърнат в един печатарски работник, в един полиграфически комбинат, в който се печатат тонове хартия и въобще забравя за грижите за пациента си - брои дни, таблетки, опаковки, протоколи, подлепя рецепетурни книжки като оригами и винаги в крайна сметка при проверка бива санкциониран като нарушител", каза още д-р Миндов.

Днешният протест е продължение на протеста на общопрактикуващите лекари от 1-ви март. Оттогава досега няма диалог от страна на министерството.

Протестната декларация на общопрактикуващите лекари съдържа шест точки: първата е за намаляване на административните им дейности и задължения; 2-та - остойностяване на лекарския труд; 3. Законодателна инициатива за промени в чл. 37 ал. 6 от ЗЗО, касаещ отчитането с касови бележки; 4. Всички групи лица, освободени от потребителска такса, да заплащат пълния й размер, а заплатените суми да им бъдат реинбурсирани от съответните институции. 5. Да се възстанови обвързването на размера на потребителската такса на 1% от минималната работна заплата; 6. Отпадане на 24 часовото разположение.

Напрежението сред личните лекари се нагнетява

Напрежението сред личните лекари се нагнетява

Личните лекари настояха за освобождаване от бумащината, с която са затрупани

Тревога буди и фактът, че по-голяма част от общопрактикуващите лекари са на възраст над 50 години. "Крайно време е и управляващите и хората да разберат, че след десет години общопрактикуващи лекари няма да има", категоричен бе д-р Николай Колев, заместник-председател на Софийско сдружение на общопрактикуващите лекари. По думите му няма да има лични лекари не само в селата, а и в големите градове - София, Пловдив, Варна.