Не достигат лични лекари. В цялата система на здравеопазването има недостиг. Това заяви пред БНТ доктор Николай Брънзалов, заместник-председател на УС на БЛС.

При личните лекари нещата стават критични, според него. Основната група медици са над 51 години. Друг проблем е неравномерното разпределение на лекари. Има места , на които не може да се намери личен лекар, заяви Брънзалов. Едва 51 лични лекари има в Търговищко, където е и най-малкият брой лични лекари. 260 лични лекари са под 40 години, а средно около 1600 пациенти се падат на личен лекар.

Сериозни мерки трябва да се вземат в кадровата криза, настоя Брънзалов. Проблем пред личните лекари е смазващата бюрокрация, по думите му. 546 педиатри има в София, докато по редица места са под 50.

Според информация на БЛС от 2022 г. тогава е имало общо 31 000 лекари, като 60% от тях са били над 50 г. Има очаквания до 2032 г. над 50% от лекарите вече да са в пенсионна възраст.

Постепенно дефицитът на лични лекари започва да се отразява на населението, като редица населени места вече остават без нито един медик, каквато е ситуацията в Харманли и Бистрица.

Припомняме още, на 3 май председателят на БЛС Иван Маджаров предложи основните възнаграждения на медиците да бъдат обвързани със средната заплата за страната, като така ще има възможност и да се предвидят необходимите средства от бюджета.

Допълнително, през април Росица Палешникова посочи, че към момента не достигат около 30 хил. медицински сестри. Вчера ГЕРБ обвини кмета на София Васил Терзиев, че увеличенията за медиците в учебните заведения все още не са изплатени, въпреки че това беше обещано още през април. По-късно същият ден СОС отложи разглеждането на въпроса.

МЗ, работодатели и синдикати със стъпка към новия КТД в здравеопазването

МЗ, работодатели и синдикати със стъпка към новия КТД в здравеопазването

След заседание на Отрасловият съвет за тристранно сътрудничество