Парламентът да реши дали проф. Камен Плочев ще продължи да изпълнява задълженията си на управител на Националната здравна каса (НЗОК).
Това стана ясно след днешното заседание на Надзорния съвет на НЗОК, който реши да препрати писмото на управителя на касата проф. Камен Плочев, в което той информира, че не може да изпълнява задълженията си на управител заради здравословни проблеми.

Изявление пред медиите направи Багряна Маркова, директор дирекция "Връзки с обществеността". Тя обясни, че решението за освобождаване на проф. Плочев е изцяло в правомощията на Народното събрание и Надзорният съвет на НЗОК няма правомощията да взима отношение.

Министърът работи с Плочев, ако НС го остави начело на Здравната каса

Министърът работи с Плочев, ако НС го остави начело на Здравната каса

Законотворците решават дали да оставят Плочев

Проф. Плочев е в болничен от края на февруари месец. Маркова припомни, че преди време в НЗОК е постъпило писмо от проф. Камен Плочев, управител на НЗОК, в което писмо, той информира Надзорния съвет, че поради заболявания му е необходимо още време да се долекува и поради това не може да изпълнява задълженията си на управител на институцията.

"Тъй като Надзорният съвет не е компетентният орган, който може да вземе решение по казуса, днес на свое заседание надзорниците взеха решение да препратят писмото на проф. Плочев към Народното събрание. Народното събрание е избрало и назначило проф. Плочев като управител на НЗОК в неговите правомощия е да вземе решение за действията, които ще предприеме оттук насетне", обясни Маркова.

По думите й Народното събрание е органът, който по закон може да вземе решение по казуса.

ДПС очаквало оставката на Плочев, макар и грешката да е в системата

ДПС очаквало оставката на Плочев, макар и грешката да е в системата

Трябва нов модел, който да се спазва, независимо кой управлява

В закона не е записано в какъв срок следва да се произнесе Народното събрание, но писмото на проф. Плочев със съответната докладна от Надзорния съвет на НЗОК ще бъде препратено още днес.