В болницата в Добрич има между 26 и 30 положителни за коронавирус пациенти, съобщи Нова телевизия, позовавайки се на д-р Светла Ангелова от РЗИ - Добрич.

По нейни думи има доста проверки в болницата в Добрич, но предписанията и препоръките не са изпълнени по начин, който да осигурява безопасността на пациентите и на персонала на болницата.

Сменят директора на МБАЛ Добрич

Сменят директора на МБАЛ Добрич

Причината е лоша организация

Вчера, 11 август, в лечебното заведение отидоха здравният министър и главният държавен здравен инспектор. Броят на заразените в болницата расте, а наред с това бяха установени редица нередности при лечението им, както и недостиг на медици. От ръководството на Здравното министерство заявиха, че директорът на болницата ще бъде отстранен, но не уточниха какво ще предоставят от МЗ и от НЗОК за подобряване на ситуацията в лечебното заведение.

"От болницата отчитат, че има достатъчно лични предпазни средства. При наши проверки обаче сме установявали дефицит на такива", каза Ангелова.

Като основна задача сега кметът на Добрич Йордан Йорданов отчете необходимостта от връщане на доверието в институцията.

Пред БНР двама лекари заявиха, че ръководството е неглижирало ситуацията и е очаквало, че нещата ще се разминат, както и че пандемията няма да ги връхлети толкова сериозно.

"Предполагам, че заради това не предприеха абсолютно никакви съществени мерки. Доста несериозно се отнесоха към кризата. Това разказа пред БНР гастроентерологът д-р Ивелина Вълчева по повод на критичната ситуация с болницата в Добрич.

210 нови случая на коронавирус, 12 жертви, 64 болни са в интензивни отделения

210 нови случая на коронавирус, 12 жертви, 64 болни са в интензивни отделения

Направени са 5388 теста...

"Болните са много. Двете отделения - Covid-секторът и второ вътрешно, са запълнени до максимум и няма как да приемаме повече болни. Това са тежко болни, които изискват продължително лечение", каза д-р Вълчева.

Според нея отговорността за овладяване на задаващата се криза е взаимна - както на ръководството на болницата, така и на местното население.

През месец май в Добрич е имало 0 заразени, юни - 7, юли - 301, а през август вървят към 550, показва статистиката.

Организацията в момента крие рискове и за пациентите, и за медицинския персонал и няма как да се осъществи качествено лечение в този вид на отделението, смята д-р Елис Селимова, също гастроентеролог. Д-р Вълчева и д-р Селимова се грижат за болните с Covid-19 в Добрич след закриването на инфекциозното отделение заради напуснали лекари.

Колегата й, д-р Вълчева призна, че дефицитът на специалисти в Добричка област е изключително сериозен и се налага командироване на специалисти - пулмолози и инфекционисти. Инфекциозното отделение в болницата е закрито, а градът е голям, подчерта тя.

БАН: Около 110 хил. българи са срещали коронавируса

БАН: Около 110 хил. българи са срещали коронавируса

Септември заразените може да са 20 хил., здравната система ще издържи до 500 заразени на ден, за кратко

Заради липса на персонал не могат да бъдат спазени препоръките на РЗИ да се отделят два потока - чист и "мръсен". "Ние имаме препоръки от РЗИ, които към този етап, в резултат на нашата организация, не можахме да ги спазим", признаха медиците.

Болницата има достатъчно легла, изтъкна д-р Селимова. Според нея големия риск е в недостига на медицински персонал, който да обслужва тези болни. При необходимост болните могат да бъдат насочване към общинските болници в Каварна и Балчик, допълни д-р Селимова.