Болницата в Силистра се сдоби с нова апаратура за хемодиализа, предаде БНТ. Министерство на здравеопазването отпусна средства в размер на 300 000 лева, с които бяха закупени 12 апарата. Те ще осигурят лечението на пациентите от региона, които са повече от 70 души.

Според лекарите новата техника е купена точно навреме, защото досегашната вече е прехвърлила изработените по норматив 30 000 часа.

Последно такъв вид апаратура е била осигурена преди 9 години.

Директорът на МБАЛ - Силистра д-р Даниела Костадинова увери, че отделението по хемодиализа в болницата е единственото в цялата област.

Тук се диализират 70-73 човека от цялата област, обясни тя и подчерта, че животът на пациентите зависи от качеството на съвременната апаратура.

С 5 млн. лв. обновяват хемодиализната мрежа в страната

С 5 млн. лв. обновяват хемодиализната мрежа в страната

29 държавни болници ремонтират отделения и закупуват хемодиализни апарати

На същото мнение е и д-р Милен Минчев. Според него преживяемостта на пациентите на диализа зависи от апаратурата и консумативите, които се използват.

Ние имаме двама пациенти, които от 20 години са на диализа - значи техния живот, де факто, сме го удължили с 20 години, пресмята той.

На досегашните апарати ще бъде направена профилактика. Част от тях ще останат като резервни, а един ще бъде поставен в отделението по анестезиология и интензивно лечение.

Д-р Костадинова изтъкна, че по този начин ще има възможност пациенти от това отделение, които се нуждаят от спешна или планова хемодиализа, да не бъдат транспортирани.

Според лекарите инвестицията е повече от добра.

От отпуснатите 300 000 лева е закупена и нова ортопедична операционна маса.

Повреда остави болни без хемодиализа във Видин

Повреда остави болни без хемодиализа във Видин

Алтернативата за болните е или Лом, или Монтана, които обаче са на повече от 100 км