Българите със заболяването псориазис да спрат да си плащат здравните осигуровки. Такова предложение представиха на пресконференция от Асоциацията на хората с псориазис и псориатични усложнения (АХППУ) като знак на протест срещу идея на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да спре да финансира лечението на тази болест.

От асоциацията разказаха, че Надзорният съвет на Здравната каса обмисля да спре да дава пари за медикаменти за псориазис и имат предложението, например, да изпращат болните веднъж годишно на морелечение на Мъртво море.

Ние си купуваме ежедневно медикаменти – едно шишенце струва 24 лева за два дни. Ако аз трябва да се лекувам, трябва да си го купувам през три дни”, посочи председателят на асоциацията Женя Ценовска и уточни, че така Здравната каса не плаща, въпреки, че пациентът си плаща здравните осигуровки.

Аз не ям сланина, не пия ракия”, изтъкна Ценовка по адрес на изказване на премиера Бойко Борисов, че който яде сланина и пие ракия, няма как да го лекува държавата. 

„Нашето предложение е хората с псориазис да спрат да си плащат здравните осигуровки. А касата да отпусне средства за шаманство, леене на куршум и т.н”, предложиха от асоциацията.

Те посочиха още, че в България болните от тази болест са между 90 000 и 110 хиляди, както и още, че болестта псориазис е болест не само на кожата, но и на целия организъм и оказва влияние върху качеството на живот.