За всички случаи, при които предстои заминаване за чужбина, няма да има проблеми в нито едно отношение. Няма да има прекъснатост, а ще има приемственост, продължаване и донадграждане на всичко, което се е случило до момента.

Затова гарантира директорът на Дирекция "Лечение в чужбина и координация на системите за социално сигурност" д-р Галя Йорданова на брифинг в Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), посветен на организацията на работата по приема на документи за лечение на деца и на възрастни в чужбина.

Закриват Център „Фонд за лечение на деца“ след 31 март

Закриват Център „Фонд за лечение на деца“ след 31 март

Парите и функциите му отиват в Касата

146 са заявленията, които са неприключени от Фонда за лечение на деца в чужбина, и 24 са от Комисията за лечение в чужбина, отчете д-р Йорданова.

По думите й вече били изготвени типовите договори с външните експерти и към тях са поканени хабилитирани професори и доценти, които да участват като представители на експертните съвети.

Тя призова журналистите за глътка въздух, за да може в много кратки срокове да се разгледат неприключилите преписки.

От 1 април дейността на Фонда за лечение на деца в чужбина и на Комисията за лечение в чужбина преминава като дейност в НЗОК. На страницата на Касата всеки един пациент и гражданин може да проследи какви са неговите права и задължения, ако кандидатства за лечение в България или чужбина.

Нито едно заявление за лечение на деца в чужбина няма да бъде върнато, уверяват от МЗ

Нито едно заявление за лечение на деца в чужбина няма да бъде върнато, уверяват от МЗ

След 1 април всички преписки ще бъдат прехвърлени към НЗОК

Всички подадени заявление до момента и неприключили към Фонда за лечение на деца в чужбина и Комисията за лечение в чужбина могат да бъдат проследени на страницата на Касата, увери д-р Йорданова. Там може да се види това, което е било до 1 април и пълна информация затова как се движат документите.

Комисиите, които преминават в НЗОК, са ситуирани в Касата и са в една и съща Дирекция "Лечение в чужбина и координация на системите за социално сигурност", което предполага и по-бърза оперативност.

Д-р Йорданова е категорична, че продължават условията и реда, по които ще могат да се лекуват и децата, и възрастните в чужбина. Заявлението, което е необходимо, плюс декларациите и всички необходими документи са същите и са описани на сайта на НЗОК, увери тя и допълни, че не може да отговори с конкретика за всеки един случай.

Има разписани критерии досега и всички случаи имат доказана медицинска ефективност и ефикасност.

На въпрос дали всички лекарства, които досега е поемал Фоднът, ще продължат и по новия ред, д-р Йорданова заяви, че не вижда каква е причината за притеснение, при положение, че правилата на Фонда се запазват, както е било досега.

С доставки на лекарства, считано от 1 април, д-р Йорданова не счита, че може да има някакъв проблем. Тя поиска от журналистите да назоват конкретни случаи, за може да обясни.

Статуса на пациентите ще се следи при всяко заседание на Комисията и всяко становище на консултантите. За сроковете за подаване на заявление за лечение д-р Йорданова посочи, че досега са били много разтегливо понятие, при положение, че все още има неприключили случаи от 2015, 2017 и 2018 г. и първите три месеца на 2019 г.

Новите срокове ще бъдат в рамките на две седмици. Тя е категорична, че комисията ще работи толкова, колкото е необходимо.

Към момента е предвидено заявленията да се подават в приемната на НЗОК, а от октомври месец в Районните здравни каси.