Планира се извънредната епидемична обстановка у нас да бъде удължена с поне още месец - до края на юни. Това заяви за bTV главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Той обясни, че с обявяването на тази обстановка са свързани голяма част от мерките, които се прилагат, така че без нея те не могат да действат.

Кунчев увери, че "зелените коридори" няма да се закриват. Облекчава се и раздаването на ваксини за личните лекари - те ще ги получават от РЗИ-тата и от ДКЦ-тата, които ще бъдат определени в заповед. Целта е да се избегнат струпвания и напрежение, каквото имаше пред Столичната здравна инспекция.

По думи на здравния инспектор от края на май доставките на "Пфайзер" се увеличават двойно. Това ще даде възможност да се удовлетворят почти напълно заявките на личните лекари, а също да останат количества за електронната система и "зелените коридори".

Повече излекувани от заразени с коронавирус у нас

Повече излекувани от заразени с коронавирус у нас

7 болни са починали за денонощие

Кунчев посочи, че се обмислят и промени в правилата за влизане у нас. Предвижда се децата до определена възраст да не се тестват, като са възможни два варианта за такава възрастовата граница - до 2-годишна възраст или до 5-6 г., като най-вероятно ще се приеме второто предложение.

"Има минимален риск, но е приемлив, не е толкова голям процентът на децата под 5 години, които влизат в България, така че може да определим такава възраст, която да улеснява пътуванията на хората", обясни здравният експерт.

Планира се и разширяване на списъка с производители на бързи тестове, които да се признават, за да се премахне карантина при влизане у нас. Ще се разшири и списъкът с държави, от които влизането е забранено заради разпространението на индийския вариант на вируса на територията им.

Заповед за промените се очаква през новата седмица.

Андрей Чорбанов против спекулациите - никой не знае за четвъртата вълна

Андрей Чорбанов против спекулациите - никой не знае за четвъртата вълна

Есента на световен форум ще бъде представена българската ваксина