Хората вече не искат да си правят PCR тестове, откакто антигенните тестове са достъпни. Това съобщи пред БНР председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София област д-р Виктория Чобанова.

Тя обясни, че много от тях си правят изследванията вкъщи, без да уведомяват лекар.

Огромната част от хората с положителни антигенни тестове се разхождат по улиците, пазаруват, в градския транспорт, пътуват, подчерта Чобанова и посочи, че PCR-ите намаляват като процент, защото всеки PCR означава карантина. За разлика от него антигенният тест давал същата информация, но не означавал карантина.

По нейни думи, ако сега и антигенният тест въз основа на клинична картина стане основание за карантина, на хората, които си правят тези тестове в домашни условия, никой не може да каже нищо. Според д-р Чобанова много малък процент от хората ще известят здравните власти за положителен такъв тест.

Тя изрази мнение, че приравняването на антигенните на PCR тестовете е разумна, но много закъсняла мярка. По нейни думи това е трябвало да стане през август - преди хората да започнат масово да боледуват, за да може да се изолират всички, които са носители на вируса.

14-дневна карантина и след бърз антигенен тест

14-дневна карантина и след бърз антигенен тест

От 20% до 48% са медиците в различните области, които искат да се ваксинират

Д-р Чобанова предупреди за сериозни проблеми при бъдещите електронни рецепти, които ще се издават по време на извънредна епидемична обстановка и извънредно положение. Тя посочи, че информацията ще се пази в облак, а джипитата няма да имат възможност визуално да разполагат с рецептата, за да я коригират и допълват. По тази причина има голяма вероятност пациентите да се разкарват напред-назад, защото аптеката няма да може да изпълни съответната рецепта.

Личният лекар недоумява как ще се издава електронна рецепта при домашно посещение и при изписване от болница, нито как ще се коригират грешки.

Д-р Чобанова посочи, че въпреки заформящите те сериозни проблеми с рецептите санкциите за неправилно издадени рецепти продължават да действат - 50 до 100 лева на грешка. Тя предупреди, че електронните рецепти ще увеличат и възможността за грешка в аптеките.

"Не можем да направим компютърна игра като запазим хартиеното зарче. Трябва да направим и зарчето електронно. Същото правим и тук - някаква смесица между правилата за хартиените рецепти и електронния начин на подаване", отбеляза медикът.

Личните лекари ще издават е-направления и рецепти при извънредна обстановка

Личните лекари ще издават е-направления и рецепти при извънредна обстановка

За целта ще е необходима само телефонна консултация, а не преглед

Тя посочи, че от момента, в който електронната рецепта стане задължителна, личните лекари няма да могат да издават рецепта на хартиен носител - единствената възможност за това ще бъде при липса на връзка с националната система.

Д-р Чобанова заяви, че не е решила дали ще се ваксинира. Причината е, че няма достатъчно информация за това дали може ваксината да се поставя, ако си контактен или си в инкубационен период, ако си активно работещ лекар с онкологично или друго заболяване. Тя обясни, че не препоръчва ваксината на свои пациенти, защото не може да препоръчва нещо, за което не знае какво е.

Д-р Чобанова обясни, че й отнема повече време и енергия да проследи какво искат управляващите да прави, отколкото да го свърши.

Работодатели и синдикати съгласни джипитата да пращат на тест за COVID-19 по телефона

Работодатели и синдикати съгласни джипитата да пращат на тест за COVID-19 по телефона

Те ще се издават и съхраняват чрез специализиран медицински софтуер