Българските лекари започват да използват метод за запазване на косата при лечение на рак, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Първият апарат за лечение с химиотерапия, който чрез охлаждане на скалпа запазва косата, вече е достъпен за пациентите с онкологични заболявания. Технологията Paxman започна да се използва пилотно в клиниката по химиотерапия към МБАЛ "Сердика" в София.

Новата апаратурата беше представена в Световния ден за борба с рака 4-ти февруари от д-р Красимир Койнов.

Той е работил дълги години в УМБАЛ "Царица Йоанна" (ИСУЛ), а понастоящем ръководител на отделението по медицинска онкология на МБАЛ "Сердика".

През 2018 г. има 18,1 млн. новорегистрирни заболели от рак и 9,6 млн. смъртни случая в следствие на болестта. Данните са на Световната здравна организация.

Годишно всеки пети мъж и всяка шеста жена от населението на планетата се разболява от рак. Най-голям е делът на туморите на белия дроб, на гърдата и на дебелото черво.

По официална информация около 350 000 са болните от рак в България, показват данните на Националния център по обществено здраве и анализи.

Ежегодно в страната се откриват над 30 000 нови случая на онкологични заболявания, обяви д-р Койнов, който е един от водещите специалисти по медицинска онкология в България.

Технологията, наречена на своя създател Глен Паксман, се прилага по света от години. Досега с нея са лекувани повече от 100 000 пациенти в 35 държави.

При използването на тази технология около 75% от пациентите запазват напълно или частично косата си, така че да не им се налага да носят перука или кърпа за глава. Информацията е по данни на производителя.

Анна Паркър, която е част изобретателския екип и е у нас специално за старта на технологията в България, обобщи, че успеваемостта на метода е различна при различните лекарствени режими.

При антрациклиновите препарати, които се ползват за лечение на хематологични ракови форми (левкемии и лимфоми), успеваемостта е около 45%. При таксаните (ползвани за лечение на туморни заболявания като рак на дебелото черво, ректума, гърдата, белите дробове и др) - успеваемостта е над 70%.

"Ако за някои хора запазването на външния вид на заболял човек е въпрос на суета, за хората, сблъскали се със страшната диагноза, това е начин да съхранят самочувствието си и да преодолеят по-лесно страничните ефекти от лечението", каза Невена Манолова от сдружението Дара Хелп. Нейното сдружение от години помага на пациентите и техните семейства с консултации, психологическа подкрепа и информация.