Осветяват сградата на БНТ между 20:00 и 21:00 часа на 4-ти март (петък) в синьо. Събитието е част от световната кампания, посветена на месеца за борба с рака на дебелото черво (месец март), съобщиха от БНТ.

В България инициативата се организира за трета поредна година от Федерация "Български пациентски форум", член на международната организация Colon Cancer Alliance, с подкрепата на Българското онкологично дружество.

Официален гост на събитието ще бъде г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община, а БНТ се включва като медиен партньор в инициативата.

По традиция всяка година в първия петък от месеца в синьо осветява значима сграда по света. В България за пръв път е осветено Столичното кметство през 2015 година.

Синият цвят е избран за символ на тази кампания, така както розовият символизира борбата с рака на гърдата. Чрез него хората по света изразяват своята съпричастност към страдащите от коварната болест.

През 2016 година кампанията преминава под мотото "Попитай ме защо съм в синьо" (Ask me why I’m BLUE).

Преди повече от 15 години, Световната здравна организация обявява месец март за Colon Cancer Awareness Month – световен месец за борба с рака на дебелото черво. В инициативата се включват пациентски и онкологични организации от цял свят, за да се даде по-високо ниво на информираност и превенция от това злокачествено заболяване.

Световно признати и популярни личности като Бил Кинтън и Мерил Стрийп, стават подръжници и говорители на информационни кампании за профилактични прегледи.