БЛС е силно обезпокоен от предложената концепция за нов здравен модел. Това пишат в позицията си до медиите от лекарския съюз.

По думите им в представената концепция от здравния министър Кирил Ананиев липсват реални разчети, липсват прогнози, липсва оценка на риска, липсва оценка на въздействието.

Те отбелязват, че концепцията предвижда да се оперира със същите средства, с които разполага в момента системата у нас, предлагайки обаче те да се разпределят между няколко платци. От БЛС обаче са очаквали да се надгради съществуващия модел и да се създадат реални условия за реална конкуренция.

Недопустимо е правото на пациента да избира кой да го лекува да бъде изместено от избора кой да финансира лечението му, пишат още в становището си.

БЛС категорично се противопоставя на опитите съсловната организация да бъде извадена от процесите на формиране и договаряне на здравни политики у нас.

От лекарския съюз подчертават, че ако предложената концепция влезе в сила, основният пакет от медицински дейности трябва да бъде придружен с рамково договаряне за основни минимални цени, които трябва да бъдат гарантирани на доставчиците на медицински услуги.

Съсловната организация остро възразява срещу идеята отделни лекари - общопрактикуващи, лекари от специализираната медицинска помощ и отделни болници да се договарят самостоятелно с много по-мощни от тях структури, каквито са застрахователните фондове.

Ананиев предлага модел за демонополизация на НЗОК

Ананиев предлага модел за демонополизация на НЗОК

Кога ще реформирате системата?

Те са на мнение, че новият здравен модел няма да реши основните проблеми, свързани с кадровия дефицит и неравномерното разпределение на здравни услуги в страната.

От БЛС отбелязват, че в предложението на здравното министерство не се предлага и решение за големия брой неосигурени пациенти.

Те изтъкват още, че демонополизация на НЗОК, чрез разпределяне на равни вноски от обществения ресурс между отделните платци за всеки записан здравноосигурен гражданин, без прилагане на механизъм за изравняване на риска, няма да създаде равнопоставеност и конкуренция, а ще доведе до нови дисбаланси в системата.

Семерджиев: Новият здравен модел на Ананиев е по-лош и от предишния

Семерджиев: Новият здравен модел на Ананиев е по-лош и от предишния

Споменатите 50 млн. лева за заплати на медиците не са дадени допълнително

От съсловната организация предлагат въвеждане на Национална здравна информационна система и действащо електронно досие на пациента.

Те настояват за реално заплащане на медицинските дейности и лекарския труд, както и за дефиниране на основен пакет от медицински дейности, който е възможнода бъде финансиран и обезпечен от здравна вноска в размер на 8%.

От съсловната организация искат още надграждане на задължителното осигуряване, гарантиращо основния пакет с дефиниране на дейности в допълнителен, които да бъдат заплащани от доброволни фондове и застрахователи.

Припомняме, че на 15 юли министърът на здравеопазването Кирил Ананиев представи концепция за Нов здравен модел, предвиждащ частни застрахователни фондове да се конкурират със здравната каса за основния пакет на лечение, който се покрива от задължителната здравноосигурителна вноска, която е в размер на 8%.

Президентът призова здравният модел да бъде преосмислен

Президентът призова здравният модел да бъде преосмислен

Радев обеща на медицинските специалисти да съдейства за решаване на проблемите им