31 нормативни акта на Здравното министерство са оспорени в съда, заяви в студиото на bTV служебният здравен министър Илко Семерджиев. Това е правен хаос, от нормативните тръгват и останалите проблеми в здравната система, категоричен е той.

Като стъпки в своето управление Семерджиев вижда първо възстановяване на договорното начало със Здравната каса (НЗОК) за подписване на Националния рамков договор (НРД), с който ще се определят предвидими лимити, достъп и качество на медицинска помощ.

Електронния търг за лекарствата завеща Москов на наследника си
Обновена

Електронния търг за лекарствата завеща Москов на наследника си

Очакват ВАС да се произнесе по жалбата на фармацевтите за рекордната поръчка

Ще продължа усилията по отношение на Спешната помощ, зарече се служебният министър. Той каза, че ще продължи и централизирания електронен търг за лекарства, в който ще има сериозни поправки. Там е заложено да останат цени, постигнати през определен период, въпреки падането им на пазара.

Състав на ВАС остави пръстовия идентификатор засега

Състав на ВАС остави пръстовия идентификатор засега

Тепърва обаче предстои ВАС да разгледа въпроса по същество

Неколкократно, както и през последните дни, Семерджиев повтори, че до сега не е имало листа на чакащите, а вече има такава и в нея са около 3500 пациенти. Има драстичен проблем със здравните индикатори - увеличаване на общата смъртност. Пръстовият отпечатък за прием в болници е незаконен. Очаква се 5-членката на ВАС да се произнесе отрицателно. Министър Москов твърдеше, че е спестявал, а само през ноември разходите са увеличени. Надзорът на касата е решил да намали лимита на болниците, което остави 72 млн. дефицит за началото на 2017 година, заяви служебният здравен министър.

Той обеща, че тази седмица ще се срещне с 6-те заинтересовани страни, за да се отмени пръстовия идентификатор и определи случващото се като злоупотреба с власт - самоуправство.

Според Семерджиев, това, което предстои, е въвеждане на електронна здравна карта. Работата по тази система не е започнала. Ще има работна група за изработване на концепция, после за остойностяването й.

Москов оставил тотален хаос в здравно министерство
Обновена

Москов оставил тотален хаос в здравно министерство

Показват анализите на служебния министър Илко Семерджиев

Текат разговори за просрочени търгове. Търгът за ваксините е трябвало да се насрочи още през октомври, а е направено с 4 месеца закъснение. "Ще се справим и ще наваксаме пропуснатите дни. Не бих искал да тълкувам това решение, но е административна безпомощност", каза Семерджиев.

Той определи като: "празни приказки" думите на предшественика си на поста Петър Москов, че се борил с лобитата и е спестил пари.

Някоя фирма се подготвя да спечели 70 млн. лв., предупреди Москов

Някоя фирма се подготвя да спечели 70 млн. лв., предупреди Москов

Пръстовият идентификатор е струвал на Касата 400 хиляди лева

За уволнените от Москов директори на болниците "Света Анна" и "Свети Иван Рилски", Семерджиев заяви, че след смяната на успешните директори, дълговете на болниците са нараснарли с 3 и с 4 пъти и даде пример. През 2014 г. болница "Св. Иван Рилски" е имала 3 млн. задължения, през 2016 г. те са станали 16 млн. лева. "Св. Анна" е била с 5 млн. лева дълг, които се превърнали в 14 млн., обясни Семерджиев. "Той (Москов - б.р.) не само уволни хората, даде ги и на прокурор", каза служебният министър и заяви, че прокуратурата е доказала невинността на уволнените директори.

В коментар на думите на Петър Москов, че пръстовият идентификатор не струвал нищо на гражданите, а здравната карта ни струвала около 18 лева, Семерджиев каза, че това е демонстрация на неговия изказ - той говори за евентуални преразходи в евентуално бъдещо време.

По отношение на пръстовия идентификатор, Семерджиев заяви: "пръстът ви не може да удостовери нищо, здравната карта може да покаже медицинска история. Болниците бяха принудени да купуват над 10 такива скенера, НЗОК беше принудена да похарчи пари за софтуер. Слава Богу, че не са много средства - над 400 хил. лева", заяви той.

Герджиков назначи 16 зам.-министри

Герджиков назначи 16 зам.-министри

Предложени са от министрите

За уволнението на подуправителя на НЗОК Иванка Кръстева, Семерджиев заяви, че това е възстановяване на справедливостта. Припомняме, тя бе съветник на министър Москов и бе назначена на този пост през 2015 г., когато Димитър Петров напусна НЗОК. Като причина за оттеглянето си Петров тогава посочи политиките за лекарствата и болниците, които здравното ведомство се опитвало да налага на Касата.

Има резерви за преодоляване на дефицита на Касата, увери новият подуправител

Има резерви за преодоляване на дефицита на Касата, увери новият подуправител

Може да искат оценка на здравните технологии за някои медикаменти

Семерджиев обори думите на Москов, че отстъпките от фармацевтичните компании преди били 2,5 млн. лева, а сега са 137 млн. лева, с данни, в които става ясно, че има не спестяване на разходи, а увеличаване на дългове.

"Разходите са повече от приходите. Лошо управление, буквално. Това е предизборно говорене, този човек трябва да отговаря на въпроси. Москов назначава политическите си съветници за подуправители на Касата", коментира Семерджиев нападките за връщането на д-р Димитър Петров в Здравната каса.