За пореден път има недостиг на детска ваксина от задължителния имунизационен календар. Почти в цялата страна липсва медикаментът срещу 4 животозастрашаващи заболявания, който се поставя в предучилищна възраст.

Децата в предучилищна възраст не могат да получат защита от дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит.

Изоставането при някои деца вече е две години. Повече от година 7-годишният Светослав чака за ваксината. Тя трябва да го предпази трайно от дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит.

„Имало е и друг път забавяне. Като мъничък си спомням ,че едната чакахме пет месеца пак. Не е нормално”, казва пред бТВ Иванка Велева, майка на момчето.

Все още не е сигурно дали преди първия училищен звънец Светослав ще има всички задължителни имунизации.

Първокласниците миналата година масово прекрачиха училищния праг без задължителната ваксина. Година по-късно изоставането все още не е компенсирано напълно.

Изоставането настъпи, след като през 2014 г. реимунизациите на тогава 6-годишните деца бяха почти напълно прекратени. Ваксините, предназначени за тях, се поставяха на новородените. Кризисният план се задейства, след като нито една фирма не се яви на търг в Министерството на здравеопазването и ваксините свършиха.

„Две години по ред се доставят някакви минимални количества през зимата, когато е грипната епидемия. Който е здрав, му слагаме. Но при 800 ваксини да ти отпуснат 50,  какво е това”, коментира пред бТВ д-р Георги Киряков, общопрактикуващ лекар.

От здравното министерство обявиха, че първите доставки на ваксината, с която трябва да се навакса изоставането от 2014 г. ще пристигнат в края на седмицата. Осигурени са количествата, които трябва да покрият и нуждите на децата, подлежащи на имунизация през 2016 г.