Здравният министър Кирил Ананиев получи окончателния доклад от проверката, която възложи на Изпълнителна агенция "Медицински надзор" /ИАМН/ по случая с починалото 3-годишно дете, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

С оглед приключването на проверката на Изпълнителна агенция "Медицински надзор" в трите болници, от днес директорите на лечебните заведения - СБАЛДБ "Проф. д-р Иван Митев", УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов" и УБ "Лозенец", са възстановени на работа. 

Няма пропуски в лечението на 3-годишния Алекс

Няма пропуски в лечението на 3-годишния Алекс

Върнаха директорите на болниците

Окончателният доклад потвърждава причината за смъртта на детето - тежка двустранна хеморагична пневмония (двустранни масивни кръвоизливи в белите дробове). Тя е причинена от вирусна инфекция, при която са възникнали и допълнителни усложнения - тежки двустранни кръвоизливи, полиорганна недостатъчност в надбъбречните жлези, заради които болестта се развива скоротечно.

Проверката на Медицинския надзор (ИАМН) не е констатирала пропуски в диагностично-лечебния процес

Случаят с починалото дете в София не бил изолиран, трябва преглед на цялата система

Случаят с починалото дете в София не бил изолиран, трябва преглед на цялата система

Д-р Стойчо Кацаров: Не е достатъчно да се извърши проверка само на няколко лекари

В министерството постъпиха и констативните протоколи както от проверките в лечебните заведения СБАЛДБ "Проф. д-р Иван Митев", УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов" и УБ "Лозенец", така и от практиката на личния лекар на детето, уточниха от МЗ.

Всички получени от ИАМН доклади - два предварителни и един окончателен, както и съпътстващите протоколи, независими експертизи и документи от хода на проверката, ще бъдат предоставени на Прокуратурата, която също се сезира по случая

Докладът за починалото 3-годишно дете е предаден на Ананиев

Докладът за починалото 3-годишно дете е предаден на Ананиев

Проверява се и случаят с починалата родилка в Панагюрище

Припомняме, че по разпореждане на премиера Бойко Борисов шефовете на трите болници с отношение към случая със смъртта на 3-годишното момченце бяха временно отстранени.

По-късно стана ясно, че резултатите от аутопсията на детето показвали, че пневмония е причината за смъртта на детето. Вчера резултатите от проверката в трите болници потвърди причината за смъртта на детето.

Дни след отстраняването на тримата директори в Педиатричната болница в София спряха спешния прием заради липса на анестезиолози. За спешния прием на деца е необходимо интензивно лечение и дихателна реанимация. Той бе прехвърлен на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов", Национална кардиологична болница и УМБАЛ "Александровска".