Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев е взел решение да спре отпуските на тримата директори на болниците "Лозенец", "Пирогов" и Педиатрията, и те да бъдат върнати отново на работа.

Любомир Спасов, Асен Балтов, Димитър Русинов са върнати на работа от днес. Те бяха в принудителен отпуск, поискан лично от премиера Бойко Борисов заради смъртта на 3-годишното дете, което, по предварителна информация, е било разкарвано в трите болници преди да почине. 

Отстранените директори на 3 софийски болници се връщат на работа

Отстранените директори на 3 софийски болници се връщат на работа

Няма пропуски в диагностично-лечебния процес

Изпълнителна агенция Медицински одит предаде днес доклада за смъртта на детето.

В него пише, че няма нарушения в трите болници, през които е минало детето

Докладът за починалото 3-годишно дете е предаден на Ананиев

Докладът за починалото 3-годишно дете е предаден на Ананиев

Проверява се и случаят с починалата родилка в Панагюрище

Причината за смъртта на детето, според доклада, е тежка хеморогична пневмония, светкавично развиваща се, причинена от вирус. Тя се наблюдава при грип, макар че сега няма грипна вълна", обясни зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков, който присъства на наградите "Лекар на София".

Той добави, че са изследвали лечебно диагностичната процедура и при лекуващия лекар и не са намерили пропуски в алгоритмите и стандартите.

Прокуратурата все пак продължава работа по случая, за да е максимално полезна на разследващите.

Засега не е ясно дали лекарката от Педиатрията д-р Елена Георгиева, която е обвинявана за забавянето, ще бъде върната на работа.

Новината, че в върнат на работа потвърди и Асен Балтов, директор на "Пирогов", който също присъства на церемонията. 

Проверяват три столични болници заради починало 3-годишно дете

Проверяват три столични болници заради починало 3-годишно дете

Ананиев е назначил проверка в болниците "Проф. Иван Митев", "Лозенец" и "Пирогов"

Припомняме, че по разпореждане на премиера Бойко Борисов шефовете на трите болници с отношение към случая със смъртта на 3-годишното момченце бяха временно отстранени.

По-късно стана ясно, че резултатите от аутопсията на детето показвали, че пневмония е причината за смъртта на детето. Вчера резултатите от проверката в трите болници потвърди причината за смъртта на детето.

Дни след отстраняването на тримата директори в Педиатричната болница в София спряха спешния прием заради липса на анестезиолози. За спешния прием на деца е необходимо интензивно лечение и дихателна реанимация. Той бе прехвърлен на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов", Национална кардиологична болница и УМБАЛ "Александровска".