От Здравното министерство представиха на ръководството на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" плана за финансово оздравяване на лечебното заведение, съобщиха от Здравното министерство.

Почти 1,5 млн. лв. годишно в "Пирогов" заплащат за извънреден труд

Почти 1,5 млн. лв. годишно в "Пирогов" заплащат за извънреден труд

Няма да има намаление на заплатите, нито съкращения на персонала

Припомняме, преди дни стана ясно, че прокуратурата проверява "Пирогов" и още шест болници. По-късно от прокуратурата обявиха, че ще проверяват и здравни министри и зам.-министри, били на този пост от 2010 година.

Прокуратурата разследва "Пирогов" и още шест болници

Прокуратурата разследва "Пирогов" и още шест болници

Производства се водят Софийска градска прокуратура

Оздравителният план не предвижда съкращения на медицински персонал и на специалисти по здравни грижи. Според плана се предвижда оптимизиране на незаети бройки и структури с ниска степен на използваемост на леглата. Предвижда се и спиране на дублиращи се дейности.

Като част от оздравителния план е изготвен график за разплащане на просрочените задължения. Не се предвижда натрупване на нови просрочени задължения. Мерките целят намаляване на просрочията, които към януари 2018 г. са над 14 млн. лв.

Изпълнението на плана ще започне в началото на април. Той ще продължи да действа през следващите три години, като МЗ ще наблюдава на месечна и тримесечна база изпълнението на плана.

От "Пирогов" обещават пълно съдействие на прокуратурата

От "Пирогов" обещават пълно съдействие на прокуратурата

От Института за спешна помощ очакват оздравителния план на МЗ

Целта е да се постигне максимално ефективно използване на налични кадри, сграден фонд и апаратура. Персоналът на болницата ще бъде разпределен по структури така, че да отговаря на изискванията на медицинските стандарти. По този начин се изпълняват препоръките на Изпълнителна агенция "Медицински одит", очакват от МЗ.

Според оздравителния план, директорът на болницата трябва да представи пред персонала новата структура и правилата за формиране на възнагражденията в лечебното заведение.

Болницата разполага с необходимия брой лекари в спешните приемни кабинети и отделения. Така ще се гарантира обслужване на пациенти при спешни състояния без да бъде прекъсвана работата на лечебното заведение.

Министерството готово с оздравителен план за "Пирогов"

Министерството готово с оздравителен план за "Пирогов"

Според Ананиев болницата има нужда от преструктуриране на отделенията

Специализантите в болницата също ще участват в работните графици под наблюдението на лекари със специалност. Част от лекарите ще работят в реновирания медицински център на болницата, предвижда планът.

В предписанията на Здравното министерство се предвижда и подобряване структурата на лабораторните звена, които ще бъдат обединени в общ лабораторен блок.

Обособяване на обща клиника по хирургия с три отделения предвижда планът на Здравното ведомство. Към момента в "Пирогов" работят четири хирургични клиники.

Ще се създаде една клиника по урология с три отделения. Към момента на територията на "Пирогов" функционират четири урологични отделения. Предвижда се обособяване на клиника по неврохирургия с 5 отделения, като до този момент функционират 7 неврохирургични отделения. В оздравителния план са предвидени две клиники по ортопедия, при сега налични четири такива.

Доизграждането и откриване на център за спешни съдови състояния със скенер и два ангиографа е включено в документа. Това ще подобри качеството на лечение на пациенти със сърдечно-съдови и мозъчно-съдови заболявания.

От Здравното министерството и НЗОК ще наблюдават и спазване на финансовата дисциплина от страна на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов".