Представители на лобистки фирмени интереси и свързани с тях политически кръгове са притеснени от реформите в здравеопазването. Икономическите им интереси щели да бъдат засегнати, защото се дават власт и права на пациентите. Това заяви пред журналисти в Пловдив здравният министър Петър Москов, който представи пред местните лекари Националната здравна карта. Това съобщават от министерството.

Москов подчерта, че промените ще гарантират правото на пациента да получи точно грижата, от която има нужда, а не процедури, чието изписване осигурява по-изгодно за лечебното заведение, финансиране от Здравната каса.

Здравният министър смята, че реалната власт да контролира лично плащанията на НЗОК чрез личен идентификационен код плаши най-много всички, които досега са се възползвали от възможността да източват касата.

Пред директорите на лекари от Пловдив и областта Петър Москов е гарантирал, че НЗОК няма да намали на нито една болница нито обема на дейността, нито финансирането, което е било достигнато през миналата година. Касата щяла да финансира и през тази година целия обем извършвана дейност през миналата година във всяка отделна болница. Финансиране щяло да има независимо дали болницата е държавна или частна.

Москов разсеял опасенията и страховете на лекарите, че ще бъдат намалени парите, които ще получат през новата година, вследствие на националната здравна карта.

Той е категоричен, че Националната здравна карта отчита нуждите и потребностите на пациентите, а не на търговски дружества.

Здравният министър е обяснил, че лечебни заведения, които имат неизползвани през миналата година легла, сега ще могат да ги преустроят за финансиране по три нови пътеки за продължително лечение на пациентите.