Първите ваксини срещу COVID-19 пристигат на 26 декември, между 7.00 ч. и 8.00 ч. в България, съобщиха от Здравното министерство.

Очаква се те да бъдат доставени в ранната утрин на втория ден на Рождество Христово след 7 часа в Центъра по заразни и паразитни болести.

анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?

Виж резултати

При първа възможност 43.1%

Не, страх ме е 9.0%

Ще изчакам да мине време 27.7%

Само с руската ваксина 12.5%

Няма такъв вирус 7.7%

Пропомняме, по-рано през деня стана ясна заповед на здравния министър Костадин Ангелов, че от 27 декември, неделя, започва имунизационна кампания срещу COVID-19 на територията на цялата страна.

Хирургът Славчо Томов: Ваксините не са създадени така бързо

Хирургът Славчо Томов: Ваксините не са създадени така бързо

За първи път над 43 хиляди души участват в изследванията за ваксина

Кампанията се организира от регионалните здравни инспекции. Имунизациите се извършват от лекари в лечебни заведения за извънболнична и болнична медицинска помощ, регионални здравни инспекции, от лекари в специализирани структури на Министерство на вътрешните работи и Министерство на отбраната и от нарочно създадени за целта имунизационни мобилни екипи.

На 24 декември бе обявено, че е създадена организация за начало на ваксинацията срещу COVID-19, която ще започне на 27 декември в София, Пловдив и Бургас. От следващия ден ще се разшири и в останалите областни центрове. Ваксинацията ще бъде доброволна и безплатна.

По информация на директора на Агенцията по лекарствата у нас Богдан Кирилов 100 000 дози от ваксината на Pfizer-BioNTech очакваме у нас до края на януари 2021 година. С тази доставка ще могат да се ваксинират около 50 000 души, тъй като ваксинирането е двуфазово. Очаква се до 6 януари да има одобрение и на втората ваксина, тази на компанията "Модерна". Ваксините на "Джонсън и Джонсън" и "Астра Зенека" са в предварителен етап на одобрение. Очаква се през февруари и март да имаме 3 или 4 ваксини, разрешени за употреба, заяви Кирилов.

На 21 декември в становище на БАН бе препоръчано хората да се консултират с личния си лекар, ако решат да се ваксинират.

Какво да знаем за ваксинирането – отговорите на най-важните въпроси

Какво да знаем за ваксинирането – отговорите на най-важните въпроси

Има ли значение коя ваксина...