От Българската асоциация по хемофилия настояват от Националната здравноосигурителна каса и Министерство на здравеопазването за финансиране на терапията при планови хоспитализации на пациентите с вродени нарушения на кръвосъсирването. Това стана ясно на проведената днес пресконференция на тема "Амбулаторна процедура 38 - Възможности и предизвикателства", посветена на Световния ден на хемофилията - 17 април.

От Асоциацията настояват и за финансиране на лечението на пациенти с придобита хемофилия и заплащане на домашно лечение за спешни нужди на пациентите с дефицит на фактор на кръвосъсирване.

Причината е, че проблемът с финансирането на лечението и медикаментите остава нерешен, поради което пациентите продължават да бъдат изключени от възможността да получават постоянна терапия, финансирана от НЗОК.

700 българи, от които 100 деца, живеят с хемофилия

700 българи, от които 100 деца, живеят с хемофилия

Около 850 хиляди лева е необходимият финансов ресурс за ортопедични операции

Около двама души на 1 млн. население страдат от придобита хемофилия. Данните представи председателят на Българска асоциация по хемофилия Виктор Паскалев. Хемофилията е част от вродените генетични заболявания, характеризиращи се със затруднено кръвосъсирване, вследствие на което се получава продължително кървене след нараняване, кръвоизливи в ставите дори и при леки травми или смъртоносни продължителни кръвоизливи във вътрешните органи и в мозъка, обясни Паскалев.

Другите заболявания от тази група са болестта на фон Вилебранд и редките наследствени нарушения на кръвосъсирването. При хемофилията дефектът е в половата "Х" хромозома, поради което от нея страдат предимно мъже, а при другите заболявания от тази група страдат както мъже, така и жени, поясни шефът на Асоциацията.

Придобитата хемофилия не е вродена и от нея страдат еднакво мъже и жени, като а случаите нарастват при увеличаване на възрастта. Тя почти не се среща при деца. Най-често случаите, в които пациентите имат нужда от лечение, са тези над 30 години и са за смяна на стави, увредени от честите кръвоизливи в миналото, отбеляза Паскалев.

Кръвоизливите от придобитата хемофилия се контролират много трудно и се налага болнично лечение, като 90% от негативните проявление на заболяванията могат да се елиминират.

И болните от хемофилия се оплакват от липса на адекватно лечение

И болните от хемофилия се оплакват от липса на адекватно лечение

НЗОК полага грижи за едва половината пациенти