Проектобюджетът за здраве не предвижда реални промени, които да преструктурират начина на финансиране. Това е мнението на Пенка Георгиева от пациентски организации "Заедно с теб", което тя изрази пред БНР.

По думите ѝ парите в здравната система са достатъчни, но липсва контрол

Близо 500 млн. лв. ръст на разходите за здравеопазване за 2020 г., прогнозира Ананиев

Близо 500 млн. лв. ръст на разходите за здравеопазване за 2020 г., прогнозира Ананиев

Само ръстът на средствата, предвидени за НЗОК е 395 млн. лв.

"От години слушаме, че ще се обърне пирамидата, т.е. ще се осигурят повече средства за доболничната и специализираната помощ, за да отиват по-малко хора за лечение в болниците", каза Георгиева. Нейното обяснение да се осъществят тези промени, е че лобизмът е прекалено голям.

За липсата на реформи, които да са заложени в проектобюджет 2020 информира и проф. д-р Григор Димитров, член на Надзорния съвет на НЗОК.

"Без да се извърши много сериозна реформа в здравеопазването, пациентите не могат да очакват никакви сериозни промени", каза проф. Димитров.

Повод за коментара му е проектобюджета за здраве за 2020 г. Според него, дори с увеличения проектобюджет на Здравната каса за 2020 година, не се е променила структурата му

За нов модел в здравеопазването зоват медсестри

За нов модел в здравеопазването зоват медсестри

Очаква се среща между министъра и протестиращите медицински сестри

"Около 80% от парите отиват за болнична помощ и лекарства. В страните от ЕС за това отиват - за болнична помощ - около 27%, за лекарствата - не повече от 14-18%", каза Димитров.

По думите му бюджетът отново е насочен към болнична помощ и лекарства, за сметка на доболничната помощ, която е едно от нещата, в които трябва с предимство да се инвестира".

Докато има свръх концентрация на болничната помощ, не могат да се очакват сериозни изменения, коментира Димитров. Според него болничната помощ трябва да се оптимизира съобразно потребностите на пациентите, а не съобразно определени корпоративни интереси. 

200 млн.лв. повече в здравеопазването в Бюджет 2020

200 млн.лв. повече в здравеопазването в Бюджет 2020

КНСБ иска гаранция, че поне 70% от тях ще стигнат до медиците

"Не говоря за закриване на болници, а за оптимизирането им", категоричен бе проф. Димитров.

Да има толкова болници, които да бъдат полезни на гражданите, а не да имаме такава болнична мрежа, която, за да може да осигури своята издръжка, прави излишни хоспитализации, обясни позицията си проф. Димитров.

Той заяви, че като член на Надзорния съвет на НЗОК е гласувал против поемането на помощните средства за хора с увреждания от Здравната каса. Обяснението му е, че е против прехвърлянето на тази дейност, защото НЗОК по закон има за цел здравеопазването на населението. "Това, което ѝ се прехвърли, е социална дейност и в България има много институции, които могат да извършват това", мотивира решението си д-р Димитров.

Относно намаляването в проектобюджета на НЗОК на парите за лечение в чужбина той заяви, че е силно притеснен, че с този бюджет няма да могат да изпълняват задълженията си към чуждестранните партньори и трябва да се търси друга помощ, за да се реши проблемът.

"Този проблем е свързан с две нещо - губим доверието на партньорите и второ - тези задължения трупат лихви", уточни той и добави, че въпросът ще бъде обсъден не само от Надзора на Касата, а и в правителството.