Цялата здравна система рухва, защото е построена неправилно. "Време е за нов модел. Вече е време да говорим за превенция. Искаме цялостна реформа". Това заяви пред БНР медицинската сестра от София Елена Тонева.

Относно новото обещание за 200 млн. лв. повече за системата за здравеопазване през 2020 г. тя коментира: "Те основно ще бъдат насочени за увеличаване на клиничните пътеки. Този механизъм те използват като оправдание, че по този начин ще увеличат заплатите на колегите в цялата страна. Ние не сме нормени работници и не искаме парите ни да се определят от брой преминали пациенти, т.е. от клинични пътеки", каза Тонева. 

Властта налива 86 млн. в здравната система, но не само за медсестрите

Властта налива 86 млн. в здравната система, но не само за медсестрите

Кирил Ананиев не смята, че е сгрешил и няма да подава оставка

Сега принципът в здравеопазването е колкото повече болни хора, толкова повече пари. Стига вече с тази схема, с това престъпление. Този модел има демоничен стил, категорична е медицинската сестра.

По думите й с този принцип нещата не са добре нито за медиците, нито за пациентите. "Нарушава се нашият морал и здравето на пациентите е застрашено", категорична е медсестрата. 

Ананиев, кажи го простичко: защо излъгахте медицинските сестри?

Ананиев, кажи го простичко: защо излъгахте медицинските сестри?

А четохте ли на 10 април стенограмата, публикувана и от Министерски съвет? Тогава какво разбрахте? А сега какво се получи и защо ли цъкаме с език, пита се Милена Петкова

По-късно през деня се очаква част от протестиращите медицински сестри, които от седмици са на палатка пред Министерство на здравеопазването, да се срещнат със здравния министър Кирил Ананиев.

Те ще представят отново исканията си за по-високи заплати, по-добри условия на труд и законодателни промени в сферата на здравеопазването.

"Искаме конкретни действия. Уморихме се да ни лъжат. Вече не вярваме на никой. Вече сме на предела на нервите си", каза Тонева. 

Припомняме, на 10 април бе обявено от правителството, че отпускат 50 млн. лева за повишаване на заплатите на медицинските сестри.

Месеци по-късно се оказа, че тези пари не са стигнали до медицинските сестри. Оправданието от страна на МЗ е, че нямали възможност и за това повишили цените на клиничните пътеки.