Детското хирургично отделение в спешната болница "Н. Пирогов" получи първата у нас педиатрична линейка, снабдена с транспортен кувьоз.

Линейката на обща стойност 150 хиляди лева ще бъде ползвана за вторичен болничен транспорт от отделението в "Пирогов". Тя е изработена от българската фирма "Трансформа", съгласно европейски стандарти, гарантиращи сигурност и високо ниво на медицинско обслужване.

Д-р Десислава Кателиева, председател на Асоциацията на работещите в спешната помощ заяви, че всяка университетска болница в страната трябва да разполага с подобна линейка за вторичен болничен транспорт.
По думите й идеята за подобна линейка тръгнала от хората, които с години превозват деца от всички краища на България към големите университетски болници във Варна, София, Пловдив, Плевен и Стара Загора.

"Колегите ни изпитват голяма трудност, особено с новородените, защото в България има само няколко линейки, на които кувьозите са фиксирани за носилката. Апаратите за изкуствена вентилация на кувьоза трудно се адаптират към наличните на центровете за спешна медицинска помощ апарати. Понякога се налага колегите ми на ръка да обдишват километри наред малкия пациент. Всичко това създава несигурност и излишен стрес. Ако има една истинска линейка, такава каквато има в Америка, в Европа, ще бъде много по-лесно да се транспортират тези пациенти. Много по-спокойни ще бъдем в работата си", заяви д-р Кателиева.

Така всичко в линейката е пригодено към спецификите на различните възрастови категории на деца. Световната практика определя осем или девет категории според възрастта, ръста и килограмите на детето. Вътре в линейката има две носилки. Едната с кувьоз, който може да работи с детски неонатален аспиратор. Аспираторът става и за деца и за новородени. Има носилка с колани, съобразени с детския организъм. Има монитор за наблюдаване на жизнените показатели, снабден с по-малки маншети за кръвно налягане, по-малки електроди, специален дефибрилатор.

Не по-малко важни за спешните медици, са спешните медицински чанти за най-малките пациенти. Те биха улеснили лекарите в спешната помощ да реагират в още по-бърз порядък.

За такива чанти - "мечта", настоя д-р Кателиева пред заместник-министър д-р Мирослав Ненков, който призна, че най-трудна е работата с малките пациенти. "Това, което искаме ние спешните медици, е такива чанти да има във всички реанимационни линейки в страната. Това са 90 екипа, които ако има такива реанимационни чанти ще можем доста по-бързо да се ориентираме едно дете, което е в животозастрашаващо състояние какви медикаменти и в какво количество да прилагаме", обясни д-р Кателиева.

"Сбъднахме една наша мечта да направим първата детска спешна чанта. Направихме я с много желание, след като проучихме всичко, което колегите ни по света правят. Намерихме от европейска държава тази чанта и я оборудвахме, така че да можем много бързо да се ориентираме при спешни състояния кои консумативи и в какви дози медикаменти да прилагаме", посочи д-р Кателиева. За дарението е помогнала кампанията "Да оставим следи IV" на сдружение "Кауза".