След преминали няколко проверки от медицински одит "Пирогов" има препоръка да влезе в стандартите по специалностите, те и сега са, но трябва повече, коментира пред БНТ ръководителят на "Пирогов", проф. Асен Балтов. Той допълни, че в болницата работят 2150 човека, но по структура трябва да са 2700, а наличния персонал и щатни бройки трябва да отговарят на всички стандарти, 

Ако има 4 травматологии ще се направят две, ще има 6 лекари и 12 сестри, същото е и за хирургията. Ще се окрупняват отделения и лаборатории, 7 лаборатории в един общ блок с една шапка от 3 души, които ще контролират. Отпадат някои началнически длъжности, а някои ще отпаднат от само себе си. "Пирогов" има много пациенти и лекарите трупат опит, степени и напускат, обясни Балтов.

От 1 януари минималната работна залата е повишена на 510 лева, днес и утре са последните преговори и се подписва Колективен трудово договор, а от 1 април трябва да се повишат заплатите в болницата средно с 300 лева. Няма да има съкращения, а само оптимизиране, тоест на нивото на компетентност на персонала, допълни ръководителя на Пирогов.

Увеличението на заплатите е надежда да се привлекат медицински сестри, което е проблем за всички болници и с тези кадри.

Оздравителният план за "Пирогов" - без съкращения на персонал и без нови просрочия

Оздравителният план за "Пирогов" - без съкращения на персонал и без нови просрочия

От април в "Пирогов" се задейства оздравителен план

Относно финансовото състояние за 2017 година, Балтов обясни, че са направени погасителни планове и предоговаряне на задълженията. Като цяло се завърша с около 1,5 млн. над това което е към момента. Имат около 22 млн. задължения, но спрямо договарянето вече са в добра ситуация. Има баланс и този баланс ще подобри ситуацията, а с новите цени и клинични пътеки, приходите ще се увеличат със 120 хил. на месец.

Балтов коментира, че откакто е поел поста са направени обществени поръчки за почти всички договори и са намалили почти всички цени на медикаменти и консумативи, разходите са оптимизирани оптимално, а с договорите ще се оптимизират ежегодно. Прането е намалено наполовина с около 30 хил. лв на месец. Сключен е и договор за енергийна ефективност.

Поддръжка на асансьори е сериозно перо, но договорите на "Пирогов" са добри, имат обаче много асансьори и то стари, но няма преразход. Стараят се всяка обществена поръчка да е прозрачна, допълни Балтов.

Почти 1,5 млн. лв. годишно в "Пирогов" заплащат за извънреден труд

Почти 1,5 млн. лв. годишно в "Пирогов" заплащат за извънреден труд

Няма да има намаление на заплатите, нито съкращения на персонала

Започва работа и нова регистратура, за оптимизиране и в помощ на пациентите. Някои от павилионите не са ремонтирани от 70-та година, но няма средства, надяват се да има възможност следващите. Единствените свръхмодерна е детската клиника.

Балтов коментира и дигитализирането на здравната карта, определи ги като полезни, но независещи от "Пирогов". Във връзка с електронните здравни досиета, той коментира, че в "Пирогов" правя каквото могат и към момента, помогнали са и на НЗОК с информация.

Накрая проф. Балтов предупреди, че мръсният въздух се отразява по-зле от цигарения дим. Замърсяването застрашава с рак на белия дроб повече от един активен пушач или дори пасивен. Уточни че това е неговото лично мнение, защото няма данни, но спрямо статистиката очаква увеличаване на онкологичните заболявания поради тази причина.

Прокуратурата разследва "Пирогов" и още шест болници

Прокуратурата разследва "Пирогов" и още шест болници

Производства се водят Софийска градска прокуратура

Припомняме, на 16 март 2018 г. от прокуратурата обявиха, че започват проверка срещу "Пирогов" и още шест болници. От Института за спешна медицинска помощ заявиха, че ще съдействат изцяло на държавното обвинение.

Прокурорите от Върховната касационна прокуратура са образували другите шест досъдебни производства на болничните заведения. Това са МБАЛ-Попово, УМБАЛ-Бургас, МБАЛ-Благоевград, МБАЛ-Русе и МБАЛ "Д-р Черкезов" -Велико Търново и МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски"-Кърджали.

От "Пирогов" обещават пълно съдействие на прокуратурата

От "Пирогов" обещават пълно съдействие на прокуратурата

От Института за спешна помощ очакват оздравителния план на МЗ

Проверката на болничните заведения започна още в началото на декември месец миналата година. Проверката бе обявена от три институции - МЗ, МВР и прокуратурата в лицето на главния прокурор. Поводът беше окаяното положение в което се намират няколко болници - Враца, Ловеч и др., но паралелно с това редица дейности се извършват от частни здравни заведения. Така проверката бе обявена срещу източването на Здравната каса от болниците.