Половината от заразените и разболелите се от коклюш са ваксинирани - напълно или частично. Това заяви пред БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Той поясни, че имунитетът, който създава ваксината, не е толкова продължителен и здравните власти се съобразяват с особеностите на продукта.

Кунчев посочи, че няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната, защото не било необходимо.

Случаите на коклюш у нас са вече 500. Според здравния инспектор обаче не се налагат извънредни мерки, а карантина ще се въвежда само в конкретни училища и детски градини, където има заболели, като се въвежда и онлайн обучение.

Проф. Кантарджиев призова - без паника, затваряне и дистанция заради коклюша

Проф. Кантарджиев призова - без паника, затваряне и дистанция заради коклюша

Той увери, че обстановката е спокойна

Той отбеляза, че към момента не може да се прогнозира пик на заболяването. Очакванията са разпространението на коклюш да отшуми чак към края на годината.

Кунчев заяви, че следващата седмица ще влезе в сила и наредбата, с която се изтегля с половин месец първата ваксинация на бебета и се осигуряват ваксини за бременни, които желаят да се имунизират.

По негови думи до момента в 21 области са регистрирани случаи на коклюш, но до няколко дни болестта ще стигне до всички части на страната.

Коклюшът е обхванал цяла Европа и, разбира се, че и ние ще влезем в тази картина, посочи Кунчев. Той заяви, че държавата е отговорна за осигуряването на ваксини за имунизационния календар.

"От втория месец до 12 години. За бременните жени ще осигурим ваксини, имаме уверение, че се внасят още днес 2000, а работим и за допълнителни ваксини, защото търсенето в Европа е огромно", коментира Кунчев.

Кантарджиев: Огнищата на коклюш се дължат на занемарената реваксинация

Кантарджиев: Огнищата на коклюш се дължат на занемарената реваксинация

Най-голяма опасност има за новородените