Финансовото състояние на болниците е стабилно. Това стана ясно от коментара пред БНТ на заместник-министърът на здравеопазването Петър Грибнев. 54% от държавните болници не генерират дългове. Най-зле финансово са "Пирогов", Александровска болница, столичната хематология и "Св. Георги" в Пловдив. Тези болници лекуват и тежко болни пациенти, по думите му.

Клиничните пътеки са увеличени, увеличени са заплатите на медиците, обясни той и постави въпроса защо някои общински болници се развиват, а други не се справят финансово. Болниците, които се държат добре финансово, ще продължат да съществуват, каза Грибнев. Болниците, които не се справят финансово, трябва да предоставят на Министерството на здравеопазването бизнес планове.

УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" с просрочени задължения за над 16 млн. лв.

УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" с просрочени задължения за над 16 млн. лв.

В края на 2021 г. финансовият резултат на лечебното заведение е загуба в размер на 24,5 млн. лв

Приоритет на МЗ е електронното здравеопазване. Когато това стане факт, ще може да се каже къде каква натовареност има. Електронното здравеопазване върви, подчерта заместник-министърът. Ще се следи да няма грешки в системата. В Спешната помощ има много да се прави, по думите на Грибнев.

Сербезова очаква да се върне доверието между лекари и пациенти преди медиците да са емигрирали

Сербезова очаква да се върне доверието между лекари и пациенти преди медиците да са емигрирали

В Наказателния кодекс изрично са предвидени наказанията за посегателство над медици

Припомняме, вчера служителите на Здравната каса в страната излязоха на едночасов протест с искане за увеличаване на заплатите. Същевременно преди месеци от Българска асоциация по здравни грижи представиха данни, по отношение на мед. сестрите, които показват, че до 31 декември 2021 г. почти 30% от тях са на възраст над 60 г. За 31% предстои пенсиониране в следващите 10 г., ако не се предприемат спешни мерки - в системата на здравеопазването няма да има и 10 000, а сега има недостиг от 30 000. Данните бяха предоставени, след пореден протест на медицинските сестри у нас.