Хората в наводнените карловски села са пред епидемиологичен взрив, съобщават местни жители.

"Епидемиолозите, дето люто се разправяха с модния вирус и всичките му варианти, да посетят засегнатите села, защото те са пред епидемиологичен взрив, и да изготвят предписание и план за действие. РЗИ - Пловдив са издали предписания", каза местна жителка, но допълва, че не вижда реални действия.

На 11-ия ден от бедствието няма вода в трите най-засегнати села Каравалово, Богдан и Слатина. В с. Каравелово е имало една химическа тоалетна, на 10-ия ден са докарали още няколко.

Над 120 военни продължават да ринат тиня в наводнените села в Карловско

Над 120 военни продължават да ринат тиня в наводнените села в Карловско

Слатина, Каравелово и Богдан

Хората се опасяват от разпространение на хепатит.

В същото време докато от военното министерство пишат, че над 120 бойци продължават да помагат на хората в засегнатите селища, в делничния ден липсват машини за разчистване на калта.

От общината и кризисния щаб призовават собствениците на едра, средна и малогабаритна техника да се свържат с Общината, но на хората това им звучи несериозно. "Та, нима общината не знае кои фирми имат такава техника и не ги е потърсила досега, а чака фирмите да се самопредложат", питат местни жители.

Курсанти от НВУ се притекоха на помощ на пострадалите в Карловско

Курсанти от НВУ се притекоха на помощ на пострадалите в Карловско

Днес и утре те ще помагат като доброволци

Междувременно от Агенцията за социално подпомагане уточниха, че еднократните помощи за пострадалите от наводненията ще се изплащат от 19 септември.

Парите ще бъдат преведени по банковите сметки на хората, заявили изплащане на помощта по банков път на 19.09.2022 г. Хората, заявили изплащане чрез "Български пощи" ЕАД, ще могат да ги получат в посочения от тях пощенски клон в периода от 19 до 26 септември 2022 г.

Преди да се изготви списък от АСП уверяват, че са организирали прием и обработка на заявления-декларации за отпускане на еднократна помощ на пострадалите от наводненията лица и семейства от община Карлово и община Марица. 

Жандармерията на 9 септември се включва в пазенето на наводнените села от мародери
Обновена

Жандармерията на 9 септември се включва в пазенето на наводнените села от мародери

Ще пазят обществения ред и имуществото на жителите в района

Докато хората се борят да спасят домовете си и да оцелеят в предизборната ситуация след снимките на политици с лопати в наводнените села се очаква нормален изборен процес, заяви говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева, цитирана от БНР.

Тя припомни, че е задължение на местната власт да осигури помещения за избирателни секции. 

"До момента в ЦИК няма въпрос, свързан със затруднения на организацията след наводнението. Компетентна по тези въпроси е местната Районна избирателна комисия", призна Матева.

Тя поясни, че все още не е определено окончателно колко ще са машините за гласуване в страната. Ясно е само колко ще са допълнителните устройства.

Държавата ще търси отговорност за бедствието в карловско, обеща Демерджиев

Държавата ще търси отговорност за бедствието в карловско, обеща Демерджиев

За Демерджиев има сериозни подозрения за нарушения