1400 лица у нас са изследвани за коронавируса. 23 са заразени. Един е починал. Ситуацията в света е динамична. Ръст на заразените отбелязват европейските държави. Това стана ясно от думите на шефа на оперативния щаб Венцислав Мутафчийски, който докладва пред депутатите.

134 000 са заразените в света. 4900 са загиналите, 70000 са оздравелите. Всички страни от ЕС не са пощадени от епидемията, каза той. Всички критерии за пандемия са налице. У нас започва масово появяване на вируса. Повечето от случаите нямат нищо общо един с друг, стана ясно от думите му.

БСП с условия за извънредното положение
Обновена

БСП с условия за извънредното положение

МС предлага извънредно положение за цялата страна за срок от един месец - от 13 март до 13 април

Щабът зове за социално самоизолиране. Грубо се нарушавала карантината. В света се приемат доста драстични мерки, каза Мутафчийски. В различни страни се лежи в затвора за нарушаване на карантината. Вербалните призиви не работели. Медиците, които работят със заразените също остават в болницата, без да се прибират у дома си. Истинско предизвикателство е спасяването на болните, предупреди Мутафчийски. Тежко страдащите ще имат нужда от дихателна реанимация. На прага сме на избухване на заразата, стана ясно от думите му.

Амбицията на властта е да се забави заразата и у нас тя да се случи полегато. Така щял да се намали натискът върху здравната система. Заразата ще става на огнища. Мутафчийски е изненадан, че дори е имало ръст на пътуванията през уикенда. Половинчати мерки няма да дадат резултат, по думите му. Затова правителството трябвало да има по-широки правомощия.

Припомняме, че вчера на извънреден брифинг в Министерски съвет, стана ясно, че властта предлага да се въведе извънредно положение в страната заради разпространението на коронавирус.

Регистрираните случаи у нас вече са 23, като една жена е починала.

Мутафчийски: Карантината се нарушава масово

Мутафчийски: Карантината се нарушава масово

Нестандартните ситуации изискват нестандартни решения