Интернет-платформа за сигнали за недостиг на лекарства е представена на пациенти на 7-та Конференция на Федерация Български пациентски форум. Тя е създадена от Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства - БАРПТЛ и е на разположение 24 часа в денонощието.

Демонстрацията е част от програма за съвместни действия между БАРПТЛ и пациентската организация. Федерация Български пациентски форум и БАРПТЛ декларират, че обединяват действията си за изграждане на програма за сътрудничество за гарантиран достъп на българските пациенти до терапия.

Организациите се обединяват за съвместни действия за изграждане на ефективна нормативна рамка, която да позволи бърза доставка при доказан недостиг на лекарства и регламентиране на паралелен внос на лекарства, които са дерегистрирани поради причини, несвързани с лекарствената безопасност.

Основните цели на сътрудничеството са постигане на трайно решение на обезпечеността с лекарствени продукти, разширяване на достъпа до лекарства на изгодни цени с гарантиран произход и качество от Европейския съюз, създаване на достъп на българските пациенти до лекарства, които са изтеглени от България поради липса на търговски интерес, широко използване на съвременните методи за ранно установяване на недостиг и др.

Няма лекарства за ХИВ в страната

Няма лекарства за ХИВ в страната

Проблемът с лекарствата за ХИВ е решен само в София според пациенти

На своята интернет страница БАРПТЛ ще поддържа горещата линия за недостиг чрез платформата си за подаване на сигнали за липсващи лекарства на територията на цялата страна, която ще е в полза на пациентите до стартирането на електронната система на Изпълнителната агенция по лекарствата. Асоциацията призовава пациентите да подават сигнали си чрез удобна форма, която за улеснение и бързина изисква попълване само населено място, телефон за обратна връзка и търсено лекарство.

Обсъдени са необходимите законодателни промени за бързи вътреобщностни доставки при липси или недостиг, както и използване на паралелната дистрибуция за доставки на дерегистрирани лекарствени продукти, изтеглени от България поради липса на търговски интерес от страна на производителите.

От МЗ уверяват, че ще има лекарства за болни от ХИВ, туберкулоза и др.

От МЗ уверяват, че ще има лекарства за болни от ХИВ, туберкулоза и др.

Фармацевтични компании обжалвали 4 позиции по Наредба №34

Подадени са и първите сигнали към платформа за липсващи на нашия пазар лекарства за диабет, хормонални, бъбречни нарушения и мигрена, коментира пред БНР Боряна Маринкова, изпълнителен директор на БАРПТЛ.

"Тя е изградена на нашата интернет страница и по всички изисквания на регламента за Защита на личните данни, получава сигнали, не ги съхранява на интернет страницата и веднага те биват обработвани, като ние сме поели ангажимент 24 часа в денонощието да дадем кратка и подробна яснота по отношение на причината за недостиг, а когато можем да помогнем за откриване на лекарството, то да стигне до пациента максимално бързо", обясни тя.

Отпадат обществените поръчки за лекарствата за редки заболявания

Отпадат обществените поръчки за лекарствата за редки заболявания

Контролът върху тях ще бъде и от болницата