Увеличеният брой тестове и разхлабването на мерките срещу корона вируса са причина за нарастване на броя на заразените с Covid-19. Епидемията е като бълбукащ извор, който би могъл да се превърне в гейзер, ако не сме наясно с опасностите, които ни дебнат.

Това коментира пред БНР проф. Коста Костов, пулмолог и координатор на Медицинския експертен съвет към правителството, създаден заради ситуацията с коронавируса. Този експертен съвет дублираше дейността на Националния оперативен щаб (НОЩ). 

"Притеснен съм, че има непропорционалност на освобождаване на мерките и компромисът, който се направи със стадионите - да се пуснат 12 000 души на мача за Купата на България, смятам че е прекалено и дори компрометира заявените три Д от проф. Тодор Кантарджиев (дисциплина, дезинфекция и дистанция - б.р.)", заяви проф. Костов и припомни, че футболният мач в Бергамо е бил огнище за епидемията в Италия.

До 12 000 зрители на стадион "Васил Левски" за финала на Купата за България

До 12 000 зрители на стадион "Васил Левски" за финала на Купата за България

Периодично футболисти, треньори и длъжностни лица ще минават PCR тестове

"Това е лицемерие! Всички сме наясно какво ще се случи на стадиона. Те ще се прегръщат, ще викат, ще скачат, ще безчинстват пак, ще хвърлят бомби. Това са изключително рискови контакти", категоричен е медикът.

Според него това е провокация към усилията на всички лекари, които се борят с коронавируса. Той не разбира защо трябва да се правят компромиси с футболните запалянковци, които непрекъснато създават и други проблеми в обществото.

"За да име стаден имунитет 7 млрд. души население на света, 5 млрд. от населението трябва да е инфектирано от вируса - 67% е границата за т.нар. стаден имунитет, а досега не повече от 1 до 5% е инфектирано", обясни проф. Костов.

Няма нито едно доказано надеждно лекарство: "Науката се предаде! Това никога досега не се е случвало - с минимум данни да вадиш максимум информация", каза проф. Костов.