Всичко е спокойно засега и в близкото бъдеще ще бъде така, но през септември месец може би няма да е така. За това предупреди математикът от БАН и член на разпуснатия вече Национален оперативен щаб проф. Николай Витанов в сутрешния блок на БНТ.

Не се вижда делта вариантът на вируса да причинява кой знае какви съществени поражения, но това е поглед само на повърхността все още. В сметките на Витанов обаче се вижда, че делта вариантът на вируса работи подмолно.

81 нови случая на коронавирус и 352-ма излекувани

81 нови случая на коронавирус и 352-ма излекувани

През денонощието са поставени 11 731 ваксини

Делта вариантът се опитва да пусне корени в София-област и по Черноморието, докато Пловдив засега остава защитен. Четири фактора пречат на делта варианта да се разпространи напълно - ваксинацията, отпускарският сезон, РЗИ-тата и конкуренцията, "която му иззема клиентелата". Делта вариантът се опитва да се бори, но засега борбата му е неуспешна, подчерта математикът.

По думите му събирането на много хора на едно място неизбежно води до разпространение на заразата. Делта вариантът е борбен и до септември месец ще се пребори с конкуренцията на британския вариант - хората ще се приберат, ще стане по-студено и РЗИ-тата няма да могат да го спрат, предупреди проф. Витанов.

За драконовски мерки за ваксиниране зове д-р Аспарух Илиев

За драконовски мерки за ваксиниране зове д-р Аспарух Илиев

В България има над 85% неваксинирани

Проф. Витанов предупреди, че ако допуснем разпространението на делта варианта веднага ще се промени ситуацията на страната, която към момента се намира в зелената карта. "Опасността е реална, но не засега, а есента ще ни представи сметката за това, че сега не взимаме мерки. Ако пробие делта вариантът, процесът на падане ще спре и броят на активните случаи ще тръгне нагоре", категоричен бе проф. Витанов.

Той отчете, че това, което ще ни остане в борбата срещу делта варианта, е ваксинацията, която не върви. Ние имаме доста проблеми с ваксинацията, уточни математикът. Според него политически мерки могат да преборят антиваксърското чудовище.

Теоретично може да се пребори антиваксърското чудовище, но на практка няма да стане.

Наесен ние няма да сме на 70% ваксинирани, а на 35%, отчете проф. Витанов. "Вирусът ще си се разпространи и ще се вдигне нова вълничка. Въпросът е да преживеем новата вълна, коментира още математикът.

Стойчо Кацаров: Епидемията не е под контрол, не сме застраховани от нова вълна

Стойчо Кацаров: Епидемията не е под контрол, не сме застраховани от нова вълна

Целта на Обществения съвет е да се върне нормалният начин на живот

Той не приема критиката на Националния център за обществено здраве (НЦОЗА), че кризата с коронавируса се управлявала политически, вместо медицински. При тези условия здравната система се справи прекрасно. Кой не се справи прекрасно от медицинските специалисти - РЗИ-тата ли, лекарите ли, медицинските сестри ли, запита проф. Витанов.