За хората от рискови професии ваксинацията срещу COVID-19 би трябвало е задължителна. Такава позиция изрази пред Bulgaria ON AIR директорката на Института по микробиология към БАН проф. Пенка Петрова.

"Аз приветствам задължителната ваксинация. Тези хора, които работят с болното население, учители и здравни работници - трябва да са защитени, за да изпълняват служебните си задължения. Това е част от професията им, не виждам защо да е дискриминация." - аргументира се тя.

Припомняме, по.-рано днес главният държавен здравен инспектор проф. Ангел Кунчев предложи затягане на мерките срещу COVID-19, а премиерът Стефан Янев се обяви категорично против задължителната ваксинация.

Според Пенка Петрова, страната ни не е направила достатъчно за справяне с четвъртата вълна на коронавируса.

"Ние по никакъв начин не предотвратихме следващата вълна. Други страни по-рано взеха мерки. В Унгария има над 75% ваксинирано население. В България искаме, без да направим нещо като общество, да освободим мерките и да живеем нормално." - коментира тя в предаването "Денят ON AIR".

По думите й се спекулира със сравнението на ситуацията у нас и тази в Израел, където се съобщава за увеличаване на новите случаи, въпреки високия процент ваксинирано население. Тя отбеляза, че там почти няма смъртни случаи, което означава, че ваксините вършат своята работа и хората не се разболяват тежко.

Израел ще ваксинира с трета доза и 12-годишните

Израел ще ваксинира с трета доза и 12-годишните

Опит за овладяване на пандемията

Директорката на Института по микробиология подчерта, че поставянето на трета доза ваксина срещу коронавируса подсилва имунния отговор, както и при други ваксини, при които има реимунизация.

"Има избледняване на имунния отговор след 6-8 месеца, който се отнася за антителата, но клетъчният имунитет трае поне година", подчерта експертът.

Тя посочи, че пикът на четвъртата вълна се очаква да бъде през септември.

"Хубаво е през този все още топъл месец да се използва времето за ваксиниране. В момента имаме над 1.156 млн. души, които са ваксинирани, това е нашият щит срещу вируса. През последните седмици се наблюдава увеличение на желаещите да се ваксинират." - добави Пенка Петрова.

Според нея ваксините са безопасни за децата, но още е рано те да се ваксинират.

"Във Великобритания имаше клиничен експеримент с две групи деца - ваксинирани и неваксинирани. При ваксинираните няма нито едно заразено. В момент, когато все още голяма част от работоспособното население на страната ни не е ваксинирано, по-важно е например учителите да бъдат ваксинирани." подчерта тя.

Откриха нов вариант на коронавируса в ЮАР, по-опасен и устойчив

Откриха нов вариант на коронавируса в ЮАР, по-опасен и устойчив

Разпространението му все още е слабо…

Проф. Петрова коментира и южноафриканския вариант, който вече е открит и във Великобритания: "Опасното при него е, че има две мутации, които заобикалят имунитета. Ако се разпространи повече, вероятно ще бъде категоризиран като високо рисков."

Тя смята, че е възможно и оптимистично развитие - коронавирусът може да мутира във варианти, които да го самоограничат.

Междувременно у нас продължава да се работи по ваксина срещу коронавирусната инфекция.

"Тя е протеинова ваксина, на етап научен проект е. Резултатите ще бъдат представени през октомври на конгрес по имунология." - отбеляза Пенка Петрова.