"Всички експерти сме разтревожени от двойния стандарт при храните." Това каза пред БНТ водещият специалист по хранене и диететика и преподавател в Медицинския университет проф. Донка Байкова .

Тази теза изложи и д-р Йордан Войнов, бивш началник на Агенцията по безопасност на храните, който визира данните от проведените сравнителни изследвания в бебешките пюрета, където се констатира завишаване на мазнините в детските пюрета за сметка на протеините. По думите му това води до затлъстяване, диабет, сърдечни заболявания. "Нашите деца втора ръка ли са", попита д-р Войнов.

Ядем различна храна с европейците под една и съща марка
Обновена

Ядем различна храна с европейците под една и съща марка

БАБХ провери храни, продавани у нас и в Германия

Припомняме, преди около месец БАБХ започна проверка на 31 хранителни продукта от 5 групи, закупени в България и в Германия, за да установи дали съответстват като съдържание и като етикет. Проверените групи храни са шоколад, безалкохолни, местни, млечни и детски храни.

При проверката бяха открити разлики в продуктите, които се консумират на европейския и на българския пазар. В изследването са обхванати идентични продукти и марки, а нарушения бяха открити още при етикирането на 7 продукта.

Откриха двоен стандарт и в цените на храните у нас и в чужбина

Откриха двоен стандарт и в цените на храните у нас и в чужбина

Освен с различен състав, храните у нас са в пъти по-скъпи

От изследваните 31 вида продукти от пет категории, в 16 случая бяха констатирани и значително по-ниски цени в Европа. Тогава министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов отбеляза, че най-фрапантна е разликата в закупени две детски пюрета - едното с 90% по-висока цена, а другото със 107%. Министърът бе категоричен, че това е неприемливо, тъй като пюретата са и с констатирано различно съдържание.

По думите му най-фрапантна е разликата в закупени две детски пюрета - едното с 90% по-висока цена, а другото със 107%. Министърът бе категоричен, че това е изключително неприемливо, тъй като в пюретата са и с констатирано различно съдържание.

Според Байкова установеният различен състав при 23% от изследваните храни категорично буди тревога. "Бих искала наистина да уеднаквим тези стандарти, защото преди години още, мисля че от 2011 г. досега не съм спирала да говоря за различия - едни бяха печивата в Италия, които по време на Великденските празници ги внасят и у нас", допълни тя. 

МЗХГ публикува всички данни за двойния стандарт на храните

МЗХГ публикува всички данни за двойния стандарт на храните

Има разминаване в качеството на храните на българския и европейския пазар

Според професорът такъв проблем се наблюдава и с козметичните продукти и перилните препарати. "Храните са най-мощният фактор, който модулира обменните процеси. 60% от заболяемостта от социално значимите хронични и незаразни болести се дължат именно на храните и питиета", обясни Байкова.

"Няма нарушения груби, има двоен стандарт по отношение на изискванията за качество, за пълноценност", посочи Байкова. В заключение тя наблегна да се избягват заместителите в храните, които се използват вместо есенциалните жизнено важни съставки за човешкия организъм.