Ще наваксаме забавянето във ваксинационния план при получаване на договорените допълнителни дози. В края на април ще имаме ваксини, ще има и избор. Това заяви пред Нова телевизия доктор Ангел Кунчев.

При 50% имунизирани ситуацията ще е под контрол, а при 70% ваксинирани няма да имаме пандемична ситуация. При 70% ваксинирани няма да имаме пандмечна ситуация, стана ясно от коментара му.

Расте броят на желаещите да се ваксинират, отчете доктор Кунчев.

Той подкрепи като предварително условие да се разпише ваксинация срещу вируса за постъпване на работа в домове за стари хора. Като цяло обаче по темата за ваксинационните паспорти главният здравен инспектор заяви, че трябва да сме наясно, че неминуемо ще има някакви разграничения за ваксинирани и неваксинирани.

Ангелов: Намираме се в пика на 3-та вълна, но най-големият натиск е върху психиката на хората

Ангелов: Намираме се в пика на 3-та вълна, но най-големият натиск е върху психиката на хората

До няколко седмици нещата ще се оправят

Прави се организация личните лекари да не чакат с часове пред РЗИ за ваксини, но трябва да се има предвид и че не може например в София на 800 лични лекари да се разпределят ваксини с транспорт. Здравните инспектори са изключително натоварени особено с големия брой поставени под карантина.

След първата доза човек получава 60-70% имунитет. След седмия ден започват да се появяват антителата. Те обаче не гарантират 100% имунен отговор. Категорична защита се получава седмица след втората доза.

Желанието на хората да се върнат към нормалния живот е огромно, подчерта той.

По последни данни в 17 области намалява заболеваемостта.

3694 са новите случаи на коронавирус за ден

3694 са новите случаи на коронавирус за ден

116 души са починали