След 5 години половината от хората няма да имат общопрактикуващи лекари, защото на година намаляваме (личните лекари - бел.ред.) с 400 души. Това заяви пред bTV председателят на общопрактикуващите лекари в София област д-р Виктория Чобанова.

Тя подчерта, че в пандемията най-много жертви сред медиците са дали именно личните лекари.

По нейни думи има грешки при управлението на COVID кризата, като най-високата цена са платили общопрактикуващите лекари.

Чобанова посочи, че COVID зоните не функционират и едва 1% от хората имат достъп до тях.

Новият COVID план - сериозно влошен, болниците се превърнали в дистибутор на заразата

Новият COVID план - сериозно влошен, болниците се превърнали в дистибутор на заразата

Илко Семерджиев недоумява защо ще се взимат мерки едва при запълване на интензивните легла

Тя изтъкна, че нито една COVID зона у нас не работи по начина, по който е регламентирана амбулаторната процедура. Имало зони, в които няма преглед, а се правят само тестове и изследвания, в някои се правели допълнителни изследвания. Нямало обаче нито една, в която да се поемат наблюдението, телефонните консултации и вторичният преглед, няма и безплатни лекарства за коронавирус.

Относно заболеваемостта Чобанова отбеляза, че заразените с коронавирус у нас са 3 пъти повече, отколкото показва реалната статистика.

Тя е на мнение, че освен с вируса, в момента лекарите се борят и с притеснението на хората, натрупано с месеците, през които сме в епидемия.

Проф. Илко Гетов: Лекарствата за коронавируса няма да решат генералния проблем

Проф. Илко Гетов: Лекарствата за коронавируса няма да решат генералния проблем

Те вероятно ще са доста скъпи и няма да бъдат за масова употреба

Нека да не мислим, че заболеваемостта, като е толкова голяма, всички до края на годината ще умрем, това далеч не е така, успокои Чобанова. Тя допълни, че в момента хората предпочитат да не бъдат карантинирани, поради което не се изследват, за да не излязат положителни. Имало и хора с положителни тестове, но не всички са болни.

Част от положителните тестове са в училище на ученици, които са пуснати от своите родители, защото са здрави според тях и реално нямат оплаквания, обясни медикът.

Относно лечението тя посъветва да се доверим на един лекар, а не на няколко, за да не се окаже, че взимаме 5 различни лекарства.