Планът срещу COVID кризата е сериозно влошен и няма да доведе до добри резултати. Това заяви пред Нова телевизия бившият здравен министър д-р Илко Семерджиев.

Той отбеляза, че основният критерий в т.нар. от новите плановици "мултифакторен анализ" е броят на интензивните легла. "Те твърдят, че интензивните легла трябва да бъдат водещият фактор. Това е най-тежкият фактор, по който можем да оценяваме развитието на пандемията", подчерта д-р Семерджиев.

По негови думи се пропуска основата на здравната пирамида, а именно първичната здравна помощ, оказвана от общопрактикуващите лекари. "Вторият етаж е извънболничната медицинска помощ. И този етаж го пропускаме. Третият етаж е болничната помощ", обясни експертът.

Проф. Илко Гетов: Лекарствата за коронавируса няма да решат генералния проблем

Проф. Илко Гетов: Лекарствата за коронавируса няма да решат генералния проблем

Те вероятно ще са доста скъпи и няма да бъдат за масова употреба

Той посочи, че вече са разкрити над 7000 COVID специализирани легла. "Отиваме в клиниките по анестезиология, реанимация и интензивно лечение. Пропускаме и тях. И отиваме директно в интензивните легла", коментира Семерджиев.

Според него това означава, че мерки ще се вземат едва в 3 и 4 фаза.

"Вместо да се опитаме да се опитаме да запазим здравите, да не стигаме до хоспитализация, ние казваме, че ще вземем мерки, когато видим, че интензивните легла са пълни", изрази недоумение бившият здравен министър.

Премиерът затяга COVID мерките при 80% заетост на интензивните легла

Премиерът затяга COVID мерките при 80% заетост на интензивните легла

Петков обеща предвидимост кога и какви мери ще бъдат въвеждани

По негови думи още в началото на пандемията е направен лош избор, тъй като всички болници са били превърнати в инфекциозни и това е довело до пагубни резултати.

"Превърнахме болниците в едва ли не дистрибутор на заразата, а е важно всички, които боледуват, но не са с COVID-19, да продължат своето лечение", подчерта медикът.

Той отбеляза, че имаме свръхсмъртност от COVID-19 и от 39 644 случая само 7000 не са свързани с коронавируса.

Семерджиев вижда и тотален провал при ваксинирането.

10 160 новозаразени и 93-ма починали с коронавирус за денонощие

10 160 новозаразени и 93-ма починали с коронавирус за денонощие

Излекуваните са 861, а 19 321 ваксини са били поставени