По думите на председателя на ЦЗПЗ д-р Стойчо Кацаров сме все по-близо до края на общинското здравеопазване. Това стана ясно на пресконференция под надслов "Общинските болници - между живота и смъртта" организирана от Националното сдружение на общинските болници, съобщи zdrave.net. Пресконференцията се проведе заедно с представители на НСОБ, Центъра за защита правата в здравеопазването и Българската стопанска камара.

За общинските болници Кацаров отсече: "Близо са до смъртта, защото са целенасочено убивани".

Според него от Министерство на здравеопазването не са много решителни. По думите му те са склонни отново да приемат всички отменени здравни стандарт. "Повтаря се политика, чиито плодове берем сега", заяви Кацаров и добави, че държавата проявява дискриминация сппрямо общинските болници.

Кирил Ананиев да подготви нова методика за финансиране на общинските болници
Обновена

Кирил Ананиев да подготви нова методика за финансиране на общинските болници

До 3 месеца подготвят концепция за оздравяване на лечебниците

Няма движение по поставените искания от Националното сдружение на общинските болници, изтъкна д-р Неделчо Тотев председател на сдружението на общинските болници. 

Възможностите за нови протести не са изключени от от сдружението на общинските болници. От пресконференцията стана ясно, че в момента се събират подписи от населението по места в подкрепа на този тип лечебни заведения.

Спекулации с понятията преструктуриране и лош мениджмънт, вижда д-р Тотев. Целта била да се оправдаят действията на управляващите.

Преди няколко месеца от сдружението на общинските болници представиха конкретните си искания за оздравяване на този тип болнични заведения. Организирани бяха и протести, а малко по-късно бяха проведени и редица срещи с представители на НЗОК, здравната комисия в парламента и Министерство на здравеопазването.

Общинските болници съдят НЗОК

Общинските болници съдят НЗОК

Делата ще се завеждат за възстановяване на надлимитната дейност

"Много срещи от протеста до момента успяхме да реализираме, много разговори се проведоха, но резултат няма", обясни д-р Тотев.

Тотев се притеснява относно готовността от здравния министър за създаване на нов модел на здравеопазване. "Ако така се препуска за нещо толкова важно, неизвършено в последните 15 години, има риск от една страна да се направи по-голяма грешка, а от друга - времето от 3 месеца за нас е решаващо, ние просто няма да можем да го дочакаме", изказа опасенията си д-р Тотев.

Бавната смърт на общинските болници

Бавната смърт на общинските болници

И насред цялата тази здравна шизофрения стои пациентът от малкото населено място, за чиято тиха трагедия едва ли ще чуем

От сдружението предупредиха, че най-вероятно цените на клиничните пътеки ще останат същите. Д-р Тотев обясни, че цените към момента нито има сигнал, че ще бъдат променени, нито е ясно, ако това изобщо се случи, кои пътеки ще засегне и в какъв обем.

Председателят на сдружението отново акцентира, че за периода минималната работна многократно е увеличена, а на лице е и инфлацията. Всичкотова се отразяват в посока намаление на приходите на болниците. "Може и да ги вдигнат, но не знаем кога", заяви още той по темата за цените на клиничните пътеки.