Геникологът и бивш здравен министър Таня Андреева не препоръчва на бременните жени да се ваксинират. Това заяви тя пред телевизия Нова нюз. 

Бременните жени могат да се ваксинират срещу COVID-19

Бременните жени могат да се ваксинират срещу COVID-19

Директорът на "Майчин дом": По време на бременността бебето няма как да се зарази от коронавирус

"Лекарите трябва да си кажат думата, тези, които имат опит с ваксини. Мои пациенти имат странични реакции, но те трябва да се обясняват от тези медици. Трябва да е ясно, че тези реакции са нормални и кога трябва да се търси помощ, ако са продължителни", каза Таня Андреева.

Мерките вършат работа, стига да са адекватни, а отговорността е на тези, които управляват кризата, каза тя.

Бившият здравен министър е убедена, че трябва да има национални мерки, а не да се прехвърля отговорността на регионалните здравни власти.

Бременни и кърмачки да не се ваксинират, препоръча акад. Богдан Петрунов

Бременни и кърмачки да не се ваксинират, препоръча акад. Богдан Петрунов

Не е ясно защо грипът тази година не дойде

Спирането на плановите операции и приеми не е добро решение и не е нужно цялото здравеопазване да бъде подчинено на коронавируса. Тя е убедена, че е нужна организация, за да не страдат останалите пациенти.

Коронавирусът може да бъде победен чрез ваксинация и мерки, убедена е Андреева. Ваксинацията трябва да продължи с наличните одобрени ваксини.

По думите на д-р Недко Тодоров, зам.-директор на МБАЛ Шумен положението в Шумен е близко до критичното, 212 са заразените, 10 са приети от полунощ.

"Няма спад, в плато сме на постоянен брой заболели. Имаме 228 преструктурирани легла за COVID. Проблемът е липса на персонал", каза д-р Недко Тодоров.

Медиците търсят помощ от съседни населени места - Търговище, Разград, Исперих, Дулово, за да настанят болните, за които няма място в Шуменската болница.

Вече постъпват по-млади хора. За него трябва да се въведат по-твърди мерки, защото ще се изпадне в невъзможност да се лекуват хората.