В момента тенденцията е бременните жени да започнат да се ваксинират срещу COVID-19. Това заяви директорът на СБАЛАГ "Майчин дом" проф. д-р Иван Костов в сутрешния блок на Нова телевизия.

В АГ "Майчин дом" има отчетливо повишаване на бременни с коронавирус, като в момента около 10 бременни жени са с инфекцията в болницата. За последната седмица няколко жени са родили с коронавирус, но медиците не могат да кажат, че наблюдават по-тежки случаи на заразата в "Майчин дом".

Рязкото разпространение на COVID-19 - заради скритата заболеваемост

Рязкото разпространение на COVID-19 - заради скритата заболеваемост

Хората не се диагностицират или се диагностицират сами

Моят съвет към всички жени, които са бременни и се разболеят от COVID-19, е да не изпадат в паника, да уведомят гинеколога си, личния си лекар и ако се наложи, да бъдат настанени в болница, призова проф. Костов. Той всеки ден се сблъсква с такъв казус от много провинциални болници, които искат да прехвърлят родилки с коронавирус в столицата.

По време на бременността бебето няма как да се зарази от коронавирус, но това не значи, че не може децата да се родят с антитела. Заразяването с инфекцията може да стане след непосредствен контакт между майката и бебето, уточни проф. Костов.

Най-честото злокачествено заболяване при жената е ракът на гърдата и ракът на лигавицата на матката. В София годишно от рак на матката се разболяват 700-800 жени, а в България над 2 000 жени. Ракът на матката е лесно откриваем и при една добра профилактика, заболяването е лечимо и може да се стигне до пълно оздравяване, увери проф. Иван Костов.

Бременни и кърмачки да не се ваксинират, препоръча акад. Богдан Петрунов

Бременни и кърмачки да не се ваксинират, препоръча акад. Богдан Петрунов

Не е ясно защо грипът тази година не дойде

Малко по-късно бившият здравен министър и бивш директор на столичната АГ "Шейново" Таня Андреева заяви, че не препоръчва на бременните жени да се ваксинират.