Търговете за доставка на ваксини да бъдат реализирани поне една календарна година по-рано от изисквания момент за доставка. Това ще осигури устойчивост на процеса и по-голяма сигурност за компаниите производители, смятат участници в браншова конференция. Информацията е от съобщение на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България.

Ежедневното информиране на хората за целите и ползите от доброто ваксинално покритие, а не спорове с антиваксинални движения да бъде приоритет на медиците, смятат лекари, участвали в конференция.

Сред решенията е и разширяване на имунизационния календар на страната, като се включат, например, антигени за ваксини срещу менингит тип Б, варицела, като израз на положителна оценка за значението на по-пълната ваксинопрофилактика.

На събитието е обсъдено и въвеждане от държавните институции на по- сериозен контрол и санкции върху тези, които отказват прилагането на ваксини от задължителния имунизационен календар, при липса на противопоказания, и по този начин излагат на повишен риска останалата част от населението.

Медиците предлагат да се изисква при постъпване в учебно заведение документ, че са извършени изискуемите до дадения момент задължителни ваксини.

Наред с това предлагат да се увеличи финансирането, което получават медицинските специалисти за извършване на ваксинопрофилактика.

Наред с това е предложено да има начин за отделно, коректно регистриране на трайно пребиваващите извън страната деца, които по обективни причини не могат да бъдат обхванати.

В противен случай, те генерират немалък дял неимунизирани, което води до отчитане на намален ваксинационен обхват. Също така да има уеднаквяване на отчетната информация по ваксинопрофилактиката, която се изисква от медицинските специалисти.

Информацията да се подава към една институция и всички останали да я ползват оттам, призовават специалистите. Те признават, че през последните няколко години нееднократно са променяни кодовете на имунизациите.

Това е причината софтуерите да не се справят с извеждането на имунния статус на децата, претърпели тези метаморфози на кодировки на имунизациите. Извлеченията за имунизационния статус на децата се правят "на ръка", което е изключително трудоемко.