"Цялата промяна се извършва, само за да бъде премахнат Общественият съвет". Това заяви пред БНР журналистът Надежда Цекулова, бивш член на Обществения съвет на Фонда за лечение на деца, който се закрива от 31 март 2019 г.

С приемането на Бюджета на НЗОК за 2019 г. Фондът за лечение на деца минава на подчинение към Националната здравноосигурителна каса.

Закриват Обществения съвет към Фонда за лечение на деца

Закриват Обществения съвет към Фонда за лечение на деца

Ако Фондът премине към Касата, каквито са предвижданията според Бюджет 2019

Бюджетът, който Фондът разпределя е нищожен на фона на бюджета, който разпределя НЗОК. Не мисля, че дейността му е представлявала някаква финансова тежест за българското здравеопазване и здравния бюджет, смята Цекулова.

Според нея: "тежест представляваше обществения съвет и това, че имаше поглед на външни хора върху начина, по който функционират определени механизми в системата. Кой ще следи за този интерес оттук нататък - видно никой - това беше и целта".

МС обнови членовете на Обществения съвет към Център „Фонд за лечение на деца”

МС обнови членовете на Обществения съвет към Център „Фонд за лечение на деца”

Министрите приеха промените в състава

Журналистът, който отблизо следи процесите в Обществения съвет и във Фонда се притеснява, че промяната е написана на коляно. Включително хората, които предстои да започнат да администрират тези дейности, не са наясно по какъв ред ще успеят да регламентират всички тези дейности, които в момента са извън НЗОК, а трябва да станат част от портфолиото ѝ", добави Цекулова.

Без интернет и персонал заработи „новият” Фонд за лечение на деца

Без интернет и персонал заработи „новият” Фонд за лечение на деца

Новият директор Владимир Пилософ даде брифинг в тясна стая

Според нея причината за мълчанието за промените във Фонда е заради начина, по който се говори по важни теми. "За страшно много теми говорим по много шумен начин. Това като че ли обезсмисли публичното говорене, отне от неговата енергия и тежест. До голяма степен я отне от енергията на хората, които се опитват чрез публично говорене да поставят акцент върху определени теми и проблеми", допълни Надежда Цекулова.

Тя е песимист за дейността на новата мегаструктура "Медицински надзор".

Припомняме, Изпълнителната агенция по трансплантации и Изпълнителната агенция по медицински одит ще се слеят в новата мегаагенция "Медицински надзор". За тяхната дейност се предвижда трансфер от 16 милиона лева от Министерството на здравеопазването към новата мегаагенция.