Правителството прие изменения и допълнения на Устройствения правилник на Министерството на здравеопазването.

Изменението на Устройствения правилник на Министерството на здравеопазването е свързано с увеличаване на числеността на заместник-министрите в политическия кабинет към министъра на здравеопазването с още двама, които да подпомагат министъра при осъществяването на дейностите за ограничаване разпространението на заразата от COVID-19.

Целта на структурната промяна е засилване на създадената организация за ограничаване на разпространението на COVID-19.

Предложеният проект на акт няма да доведе до пряко и/или косвено въздействие върху държавния бюджет.

Ремонтът на кабинета Борисов - 3: четирима министри си отиват

Ремонтът на кабинета Борисов - 3: четирима министри си отиват

Владислав Горанов, Младен Маринов, Емил Караниколов, но и Николина Ангелкова

Постът "министър на здравеопазването" се оказва един от най-трудните за задържане в България. 

Според изчисления средно от 1990 г. насам здравните министри се задържат по едва 451 дни (557 дни, ако изключим служебните министри) на власт.

Едва петима министри са успели да изкарат половин мандат. Това са Мими Виткова (БСП), Петър Бояджиев (СДС, правителството на Иван Костов), Славчо Богоев (НДСВ), Радослав Гайдарски (БСП) и Петър Москов (Реформаторски блок, във второто правителство на Бойко Борисов).

В новата история все още няма случай на министър, който да е изкарал пълен мандат.

Премиерът Борисов държи рекорда по смяна на здравни министри от Освобождението на България на 3 март 1878 г. насам.

Борисов влезе на "Дондуков" 1 за първи път на 27 юли 2009 г. Промените в кабинета започнаха същата година, след като Йорданка Фандъкова бе избрана за кмет и образователното министерство пое Сергей Игнатов. След съмнения за лобизъм обаче последва първата смяна на министъра на здравеопазването, като оставката си подаде Божидар Нанев. Той остана на позицията едва 268 дни.

На 21 април 2010 г., след среща "с премиера на разклона за Велико Търново", на позицията бе назначена Анна-Мария Борисова. Тя обаче остана на поста по-малко от половин година и подаде оставка на 29 септември. На следващия ден на поста бе назначен Стефан Константинов. Той издържа на този "горещ стол" почти година и половина - 512 дни.

Десислава Атанасова, която встъпи на поста, имаше шанс да го задмине за малко, защото до края на мандата на ГЕРБ оставаха 530 дни. Това е третата жена - здравен министър и най-младият (едва 33-годишна), бивш юрисконсулт на Областна болница - Русе. Борисов обаче подаде оставка преждевременно и така за мандата му се бяха сменили четирима здравни министри.

Във втория мандат на Борисов министър на здравеопазването бе Петър Москов от коалиционните партньори "Реформаторски блок". Той бе един от малкото здравни министри, които изказват на поста си повече от половината мандат - 812 дни. Подава оставка заедно с оставката на целия втори кабинет на Борисов.

През 2017 г. Кирил Ананиев поема здравното министерство след като Николай Петров подава оставка. 

От 24 юли тази година поста здравен министър бе зает от Костадин Ангелов, след рокади в кабинета, при които Ананиев пое финансовото министерство.